Piire ületav käitumine viis ülikooli raamatukogu juhi Martin Halliku ametist

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Hallik.
Martin Hallik. Foto: Margus Ansu

Tartu ülikool lõpetas eile päevapealt töösuhte ülikooli raamatukogu direktori Martin Hallikuga, viidates usalduse kaotusele ja ebaväärikale käitumisele. Tartu Postimehe andmetel viisid ootamatu käiguni mehe teod, mis ületasid hea tava piire ning riivasid tema naiskolleege.

Ülikooli kommunikatsioonijuht Kristina Kurm kinnitas, et töösuhte lõpetamise põhjus oli usalduse kaotus, kuid jättis ka pärast mitmekordset järelepärimist täpsustamata, mis selle tingis. «Seda ma ei saa öelda. Seda piiravad seadused ja muud asjad,» lausus ta.

Küll aga kummutas kommunikatsioonijuht algul loomuldasa kerkinud spekulatsiooni, justkui võinuks töösuhte lõpetamine olla seotud ülikooli raamatukogus juba mitu aastat väldanud suure remondiga.

Küsimusele, kas probleem on üldse seotud tööga raamatukogus, andis Kurm jaatava vastuse. «Arvan, et ei pea rohkem täpsustama. Peame vaatama, kuidas saame selle oma töötajatele edasi öeldud. Ega see sõnum ongi, et me ei saa fakte rohkem avaldada. Põhimõtteliselt on tegu usalduse kaotuse ja ebaväärika käitumisega,» jäi ta napisõnaliseks.

Kolmanda uksekella peale uuris kinnise ukse tagant mehehääl, kellega soovitakse rääkida. Vastusele «Martin Hallikuga», teatas hääl omakorda vastu: «Ei ole kahjuks hetkel võimalik.»

Umbmääraste kommentaaride peamise põhjusena tõi Kurm tarviduse kaitsta teisi asjasse puutuvaid inimesi ning nende isikuandmeid, samuti soovi tagada raamatukogus töörahu.

Ka Martin Hallikult endalt ei õnnestunud Tartu Postimehel eile ajalehe trükkimineku ajaks kommentaari saada. Õhtupoolikul teda enam raamatukogus ei olnud ning Kurmi väitel polevat tal kavas sinna enam ka minna. Et infovaene olukord andis alust mitmesugustele spekulatsioonidele, käis Tartu Postimees ka Halliku kodumaja juures ning leidis sealt eest auto, millega Hallik tavaliselt sõidab. Kolmanda uksekella peale uuris kinnise ukse tagant mehehääl, kellega soovitakse rääkida. Vastusele «Martin Hallikuga», teatas hääl omakorda vastu: «Ei ole kahjuks hetkel võimalik.»

Ka mitmed teised Tartu ülikooli juhtivad ametikandjad jäid tavapäratu vallandamise asjus väga kidakeelseks või väitsid, et ei tea sellest kuigi palju. Nii näiteks ei soovinud ülikooli kantsler Meelis Luht teemat kommenteerida ja põrgatas järelepärimise teadusprorektor Kristjan Vassilile, kelle vastutusalas tegutseb raamatukogu. Vassil täpsustas vaid niipalju, et ülikool oli asjaoludest, mis põhjustasid töösuhte lõpetamise, teadlik juba umbes kaks nädalat. Ta lisas, et ülikooli töötajaid on aegsasti Halliku kaasusest teavitatud, ent usalduse kaotuse üksikasjade suhtes jäi ka tema suu kinni.

Pärast mõningaid anonüümsuspalvega kaetud vestlusi jõudis Tartu Postimees siiski veendumusele, et delikaatse olukorra juured peituvad Halliku suhetes naistega, ilmselt kolleegidega. Samas pole teada, et ükski sedasorti seik oleks viinud politseiuurimiseni.

Martin Hallik oli ülikooli raamatukogu direktor olnud 2005. aastast. 2010–2015 oli tema leping selles ametis peatatud, sest ta töötas ülikooli õppeprorektorina.

Hallik oli aastail 1995–1996 Tartu ülikooli üliõpilaskonna esimees, 1997–1998 Tartu linnapea abi. Pärast seda on ta ülikoolis töötanud Aasia maade lähiajaloo assistendi, lektori ja dotsendina. Ta on olnud ka filosoofiateaduskonna prodekaan.

Martin Hallik on Tartu volikogu liige ja kuulub sotsiaaldemokraatide fraktsiooni. Eile veidi pärast vallandamise avalikuks tulemist saatis ta erakonnakaaslastele SMSi teel teate, milles lubas oma liikmelisuse volikogus peatada. Ametlikult ei olnud tööpäeva lõpuks tema sellekohane avaldus raekotta jõudnud.

Copy
Tagasi üles