Skulptor tõi näitusesaali presidendi kui aedniku

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Installatiivse skulptuuri «Aedniku saabumine piirilinna» kõrval jagab seletusi selle autor, skulptor Ahti Seppet. Vasakul on seinal näha fotosid, mille ta on pildistanud välismaa muuseumides.
Installatiivse skulptuuri «Aedniku saabumine piirilinna» kõrval jagab seletusi selle autor, skulptor Ahti Seppet. Vasakul on seinal näha fotosid, mille ta on pildistanud välismaa muuseumides. Foto: Laila Kaasik

Täna avatakse kõrgema kunstikooli Pallas galeriis Noorus skulptor Ahti Seppeti isikunäitus «Muuseum muuseumis III». Vaatajad võtab vastu installatiivne skulptuur, mis vihjab president Kersti Kaljulaidi töisele peatumisele Narvas ning ühtlasi Eugène Delacroix’ maalile revolutsioonilistest sündmustest Prantsusmaal.

Prantsuse kunstniku teose keskmes hoiab paljastatud rindadega naine lippu. Seppet on sürrealistlikus laadis naiskuju ühte kätte seadnud Narva rohekassinise ja kollase lipu, kaela presidendi auraha ning üle ühe rinna sättinud sinimustvalge laia lindi ehk särbi. Skulptuuri taga maas on kott väikeste Eesti lippudega. Autor on teosele nimeks pannud «Aedniku saabumine piirilinna».

Väljapaneku mõnes teiseski installatsioonis leidub vihjeid kohaliku ja välismaise poliitika teemadel. Kuid ainest on andnud ka näiteks tänavused jalgpalli maailmameistrivõistlused, nagu seletas Seppet, kui tutvustas teost, mis kujutab alasti neiut, kes on murdnud maha väravavahi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles