Galerii: Saskia Alusalu tuli, nägi ja võitis

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seitsme kuu eest Pyeongchangi taliolümpial naiste kiiruisutamise ühisstardist sõidus suurepärase neljanda koha saavutanud Saskia Alusalu tuli pühapäeval Tartu rulluisumaratoni 42 kilomeetri pikkuse põhisõidu starti kindla plaaniga võtta lõpuks esikoht. Senisel kuuel rulluisumaratonil, kus Alusalu osalenud, oli tal alati tulnud mõne õrnemast soost konkurendi paremust tunnistada.

Tänavu ka kolmel Uue Maa rullituuril etapil osalenud ning need kõik võitnud Alusalu kontrolliski sõitu algusest lõpuni ning võis finišijoonest naeratades ja sirge seljaga üle veereda. «Sõit läks väga hästi ja rajal mingeid ootamatusi ette ei tulnud,» võttis Alusalu tund ja kolmteist minutit kestnud pingutuse kokku.

Erinevad alad

Siiski pidi ta nentima, et jäält rulluisurajale tulemine ei käi niisama lihtsalt. Enne Tartu rulluisumaratoni oli ta samuti viibinud jäälaagris ja tõdes, et tunnetuse mõttes on tegemist ikkagi kahe täiesti erineva alaga.

«Lihaskond peab küll suhteliselt sarnaselt tööd tegema, kuid tehnika on väga erinev. Nii et väga mugav rullidel sõita ei olnud,» märkis Alusalu.

Tartu rulluisumaratoni võttis kiiruisutaja tugeva treeninguna, kuid samas ei hakanud ta salgama, et starti läheb ta alati plaaniga võimalikult hästi esineda. «Tulin endast parimat andma, sest ega ma täpselt teadnud, kes stardis on. Selles mõttes oli kodutöö tegemata,» tunnistas sportlane.

Rulluisumaratoniga tõmbas Alusalu suvisele hooajale ka joone alla ning nüüd jätkub ettevalmistus puhtalt novembris algavat kiiruisuhooaega silmas pidades. Treeningutes suuri muutusi ette pole näha ning põhidistantsidena näeb ta ühisstarti ning 1500 ja 3000 meetri sõite. Hooaja põhiliseks eesmärgiks on hea esinemine veebruaris toimuvatel maailmameistrivõistlustel.

Taas Znotins

Kui naiste võistlusel oli Saskia Alusalu võit kindel, siis meestel selgus parim tulises lõpuheitluses. See oli lausa nii tuline, et kaks meest, lätlased Lauris Bitenieks ja Sandris Snore kukkusid mõnisada meetrit enne finišijoont ning Snore pidi distantsi lõpu läbima joostes.

Kuigi kaks lätlast kukkus, jäi võit ikkagi lõunanaabritele, kui teist aastat järjest osutus parimaks Reinis Znotins. Teise koha sai võitja kaasmaalane Sandis Reinsons ning parima eestlasena kerkis poodiumi kolmandale astmele Mart Markus.

Auhinnalisest kohast hoolimata ei jäänud Markus tulemusega sugugi rahule ja tõdes, et eesmärgiks ei olnud midagi muud kui võit. Vorm oli hea ning oma võimalust nägigi Markus grupifinišis, kuid et ta oli jäänud lätlaste kukkumise taha kinni, jäigi maksimum võtmata.

«Esimesed kaks olid küll tugevad, kuid ise realiseerisin vaid viiskümmend protsenti plaanitust,» teatas eestlane enesekriitiliselt.

Võitja Reinis Znotins rääkis, et proovis eest ära minna, aga see ei tulnud välja, kuna grupp oli laskumistel liiga palju kiirem. «Kui mind kinni püüti, siis teadsin, et tuleb grupifiniš ja hakkasin selleks varakult valmistuma. Grupifiniš on tihtipeale loterii, võib juhtuda ükskõik mida, aga seekord läks õnneks,» ütles Znotins.

Kokku registreeris rulluisumaratoni põhisõitudele 932 rulluisusõpra, neist 440 pikale ehk 42 km distantsile, 316 poolmaratoni distantsile ja 176 kõige lühemale, 10 km distantsile.

Enne põhidistantse olid kavas ka lasteüritused, kus rullis esialgsetel andmetel 347 last – neist 238 tillusõitudel ja 109 minimaratonil.

12. TARTU RULLUISUMARATON

Mehed

1. Reinis Znotins (Läti) 1:09.10,23

2. Sandis Reinsons (Läti) +0,19

3. Mart Markus (Eesti) +0,31

Naised

1. Saskia Alusalu (Eesti) 1:13.13,11

2. Kristiine Kalev (Eesti) +17,81

3. Julia Barakova (Venemaa) +18,15

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles