Spordimuuseum raiub Eesti spordimälu digitaalsesse vormi

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Kersti Kaljulaid spordi- ja olümpiamuuseumis.
President Kersti Kaljulaid spordi- ja olümpiamuuseumis. Foto: Eesti spordi- ja olümpiamuuseum

24. augustil käis Eesti spordi- ja olümpiamuuseumis Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid, kes lisaks ringkäigule muuseumis avas digitaalse spordimälestuste kogumise projekti SpordiMälu.

Spordimälu projektiga alustab spordimuuseum Eesti isikustatud spordipärandi digitaalset kogumist. Muuseum salvestab videos meenutusi ja lugusid endistelt tippsportlastelt, spordiveteranidelt, spordikorraldajatelt ja lähemalt või kaugemalt spordi- ja liikumisharrastusega seotud isikutelt ning neilt, kes soovivad jagada oma spordilugusid. Riigipea rääkis muusemis lapsepõlvelugude kaudu oma suhtest saavutusspordiga.

Kui spordimeedia esitab peamiselt tulemusi ja vahetuid emotsioone ning elulooraamatuid avaldavad vähesed, siis spordimuuseumi suurprojekt võimaldab täita lünga Eesti spordimälu terviklikumal säilitamisel tänapäevasel kujul.

Lisaks temaatilistele lugudele ja pikematele intervjuudele on projekt platvormiks kõigile, kes on osa saanud märgilistest spordisündmustest ning sooviksid seda ajaloo jaoks säilitada. Olgu tegemist lugudega olümpiaregati korraldamisest, ennesõjaaegsetest treeningutest, osalemisest esimesel Tartu maratonil või muudest juhtumistest, mis on Eesti spordi ajalukku jälje jätnud.

Eesti spordi- ja olümpiamuuseumi juhi Siim Randoja sõnul on tegemist uue suure peatükiga muuseumi kogude arenduses.

«Digitaalsed vahendid võimaldavad pärandi kogumisel jätta ajalukku dokumentide ja esemete kõrval ka Eesti spordiloo jaoks unikaalsed lood osalejate elavas esituses,» ütles Randoja.

Elavas esituses meenutused ja lood säilitatakse spordimuuseumis ning on osalejatega kokkuleppe kohaselt edaspidi avalikkusele ja uurijatele kättesaadavad, sealhulgas loodavas veebikeskkonnas.

Alates 24. augustist on kõigil võimalik esitada ettepanekuid ja end ise Spordimälu projekti üles anda. Seda saab teha spordimuuseumi kodulehel https://spordimuuseum.ee/mis-toimub/spordimalu

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles