KGB kongide muuseum peab konverentsi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu KGB kongide muuseum.
Tartu KGB kongide muuseum. Foto: Kristjan Teedema

Täna kell 10 algab Tartu linnamuuseumis rahvusvaheline konverents «Kommunistliku režiimi kuritegudele ja vastupanuvõitlusele keskenduvad muuseumid Ida-Euroopas. 20 aastat pärast
Nõukogude Liidu lagunemist».

Kokkusaamisel käsitletakse kommunistlikke kuritegusid ja vastupanu kajastavate muuseumite tegevust Balti ja endistes Idabloki riikides 20 aastat pärast Nõukogude Liidu lagunemist, vahendas linnamuuseumi teade.

Konverentsi eesmärk on positsioneerida nende muuseumite tähtsust, aktuaalsust ja hetkeseisu. Ettekannetes võetakse lähemalt vaatluse alla nende muuseumite roll ja
omapära, ühisjooned, koostöö, uurimistegevuse ja ekspositsioonidega seotud problemaatika ning muud iseäralikud teemad.

KGB kongide muuseumi asutajad, ajaloo doktorandid Pearu Kuusk ja Rünno Vissak kõnelevad muuseumi ja ekspositsiooni rajamisest, kus esmatähtsateks kujunesid tihe koostöö endiste õpilasvabadusvõitlejatega. KGB kongide muuseumi tulevikusuundadest arutleb ajaloo doktorant ja endine kuraator Ardi Siilaberg.

Kommunistliku režiimi repressioone kajastava ekspositsiooni omapärast Läti okupatsioonimuuseumis kõneleb teadur Ritvars Jansons. Endises Ida-Saksamaa riikliku julgeoleku ministeeriumi - Stasi - peavanglas asuva Berliin-Hohenschönhauseni memoriaali tööst tänapäeva Saksamaal kõneleb memoriaali direktor Hubertus Knabe.

Rumeenias tegutseva Sigheti kommunismi- ja antikommunistliku vastupanuliikumise
ohvrite memoriaalmuuseumi ajalugu ja tegemisi tutvustab selle tegevdirektor Ioana Boca, kelle juhitav memoriaalmuuseumi keskus asub vanas Sigheti poliitvanglas, kus aastatel 1950-1955 hukati Rumeenia poliitilist, kultuurilist ja vaimset eliiti.

Poola rahva läbielamistest II maailmasõja ajal ja sellele järgnenud stalinistlikul perioodil Krakovis kõneleb Krakovi Ajaloomuuseumi teadur Grzegorz Jeżowski, kelle koostatud multimeediaekspositsioon «Krakov võitluses terroriga aastatel 1939-1956» avati tänavu juunis tema juhitavas filiaalis Sileesia maja, kus II maailmasõja ajal tegutsesid Saksamaa okupatsioonivõimud.

Stalinlike repressioonide kogemuse kui ühe Eesti 20. sajandi ajaloo ja kollektiivse mälu määrava elemendi talletamisest Eesti Rahva Muuseumis kõneleb teadur Terje Anepaio, kelle töö tulemusena pööratakse suuremat tähelepanu repressioonide mälestamisele ja mäletamisele ühiskonnas laiemalt.

Konverents on pühendatud KGB kongide muuseumi 10. aastapäevale. Muuseum avas uksed 12. oktoobril 2001. aastal, kujunedes omalaadseks kommunistlikke kuritegusid ja eestlaste vastupanu kajastavaks muuseumiks Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles