Kroonuaia tänava kitsukeses korteris peeti kolme suurt madu, kelle terraarium püsis koos ausõna peal (1)

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuningboad katkises terraariumis.
Kuningboad katkises terraariumis. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit / Facebook

Eestimaa loomakaitse liit avaldas oma Facebooki lehel ehmatava loo ühest Kroonuaia tänava korterist, kuhu korteri Rootsi kodanikust üürnik oli kokku pressitud suure hulga loomi ja linde ning ka kolm suurt kuningboad. 

Loomakaitse liidu postituses seisab, et juunis olid nad saanud teate, et Kroonuaia tänava üürikorteris peetakse loomi ebainimlikes tingimustes. Korteris pidavat olema neli kassi, kaks jänest, üheksa tuvi ja kolm madu. 

Suvepuhkuste tõttu juhtumi lahendamine pisut venis, kuid paar päeva tagasi mindi koos Tartumaa veterinaar- ja toiduametiga loomi kontrollima.

Järgnev kirjeldus pärineb Eestimaa loomakaitse liidu postitusest.

«Korterisse sisenedes lõi vastu üsna ebameeldiv hais. Igal pool valitses kohutav räpasus. Uksel tuli vastu imearmas inimeste lähedust otsiv valge nurrumootor. Mõni aeg tagasi olla kaks kassi ja jänesed viidud Rootsi ja asusime otsima teisi loomi ja linde.

Paistis, et ühest eluruumist oli tehtud siis nn loomatuba, kus üks terraarium kolme maoga, selle peal üks ja kõrval teine puur lindudega, kus kokku kümme kaelusturteltuvi. Tuvipuuride ees jalutasid vabalt kaks kassi.

Lindudel puudus söök ning liiv enda puhastamiseks, mitmetel lindudel olid suled kaelalt kitkutud. Puurid olid ammu puhastamata. Lisaks võite ette kujutada, mida tunnevad linnud, kellest sentimeetrite kaugusel elavad neist toiduhierarhias kõrgemal olevad tegelased. Pole ime, et suled selle peale seljast tulevad kui loogu.

Väikeses terraariumis elasid väga kitsalt 3 suurt kuningboad. Ühe pikkuseks oli 2-2,5 m, teised veidi lühemad, kuid pirakad poisid ikkagi. Terraariumi lähedal oli küll üks räpane lamp, kuid see ei põlenud. Teatavasti peab olema terraariumis ka piisavalt õhuniiskust, kuid madude küljealune lausa tolmas kuivast. Kestunud olid nad õnneks kenasti.

Kõige ohtlikum oli terrariumi üks otsaseintest, mis püsis koos sõna otseses mõistes ausõna peal. Kehvalt kinniteibitud katkine klaas liikus väiksemalgi puutumisel. Maod on üsna jõulised ja oli lihtsalt ime, et mõni neist polnud veel ennast selle seina suunas mõnusalt sirutanud. 

Kui nüüd veidi ette kujutada vastupidist situatsiooni, siis oleks tuba loomadest tühi olnud. Kassid oleksid saagiks langenud esimesena ning tuvidele ka poleks armu antud. Mitmed korteriaknad olid avatud ning praegu kiljuks pool Tartut (Supilinn ja Emajõe piirkond kindlasti) hirmust ning peidaks suletud majadesse nii lapsi kui lemmikloomi. 

Kuna madudel puudusid ka dokumendid ja arvestades kogu situatsiooni kokku, pidas VTA mõistlikuks kutsuda Tartu loomade varjupaik, kuhu viidi tuvid. Need loovutati päriselt varjupaigale ja ilmselt otsivad juba sealt ka uut kodu.

Madude kättesaamine terraariumist oli omaette kunst ning sellega tegeles meie madude spetsialist Kadri Võrel. Maod toimetasime hoiule Lõuna-Eestisse seniks, kuni omanik suudab tagada roomajatele nõutud tingimused ja leiab üles ka dokumendid. Aeg näitab, kas maod lähevad tagasi endise omaniku juurde või hakkame millalgi ka neile uusi kodusid otsima.»

Postituse lõpus nenditakse, et Eestimaa loomakaitse liidul on praegu suur puudus hoiukodudest ja üldse vabatahtlikest. Kõiki, kel siiras soov loomakaitse liitu aidata, kutsutakse endast meiliaadressil info@loomakaitse.ee teada andma.

Kuna riik liidu tegevust ei rahasta, ollakse tänulik ka iga annetuse eest. Annetusi saab teha teha Eestimaa loomakaitse liidu kontole EE742200221052074915 (Swedbank) või EE441010220252652225 (SEB).

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles