Aasta põllumeest ootas tööl kohv ja konjak

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui aasta põllumees, Männiku Piima juht Avo Samarüütel (paremal laua otsas) eile hommikul kella kaheksa paiku tööle jõudis, oli kontoris kohvilaud juba kaetud. Ülemust olid õnnitlema tulnud kõik, kes said, ehk Asta Kuusmann (vasakult), Helin Õkva, Kurmet Vohla, Toomas Pungar, Andres Kägo, Ervin Lilo, Vladimir Ganzen, Kalju Jansen ja Eino Küün.
Kui aasta põllumees, Männiku Piima juht Avo Samarüütel (paremal laua otsas) eile hommikul kella kaheksa paiku tööle jõudis, oli kontoris kohvilaud juba kaetud. Ülemust olid õnnitlema tulnud kõik, kes said, ehk Asta Kuusmann (vasakult), Helin Õkva, Kurmet Vohla, Toomas Pungar, Andres Kägo, Ervin Lilo, Vladimir Ganzen, Kalju Jansen ja Eino Küün. Foto: Margus Ansu

Aasta põllumeheks valitud Avo Samarüütel tahtis eile oma töökaaslastele kena lõuna välja teha. Aga võta näpust: kui ta hommikul veidi pealt kaheksat kontorisse jõudis, oli kohv juba valmis ja laud kaetud.

«Tavaliselt tulen mina esimesena ja panen tuled särama,» muheles Maalehe ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja korraldatud konkursil 13 kandidaadi hulgast aasta põllumeheks valitud Männiku Piima juht Avo Samarüütel (56). «Aga täna tuled juba põlesid ja laud oli kaetud.»

Kuigi ta rohkem seda teemat ei kommenteerinud, paistis põllumeeste suure tunnustuse ära teeninud mehest välja, et töökaaslaste soe vastuvõtt liigutas teda.

Olid vast ajad

Kohvilaud oli sündmust väärt: koogitükid olid maainimestele iseloomulikult suured, šampanja parajalt magushapu ja konjak polnud mõistagi mingi odav lurr.

Suure roosikimbu kõrval seisid aasta põllumehe tiitliga kaasas käiv «Külvaja» kuju ja selle aasta alguses Avo Samarüütlile antud parima piimakarjakasvataja tiitlit meenutav väike kuju.

«Neid kujusid ei oleks siin laual, kui poleks neid inimesi, kes koos minuga töötavad,» ütles Avo Samarüütel.

Oma töötajate kohta jagus tal vaid kiidusõnu. «Meil on vahva ja kokkuhoidev rahvas, kellel on alati palju entusiasmi,» kinnitas ta. «Kui töötasime veel Jums-kopaga, mida tuli kogu aeg remontida, ei virisenud keegi. Nüüd ei kujuta muidugi enam ette, et traktoril poleks raadiot.»

Jums tuletas kõigile midagi meelde. «Meil on olnud pisaraid, higi ja tööd,» märkis Avo Samarüütel. «Firma algus oli väga raske, piimaraha tilkus väheviisi, selle eest sai vaid hädapäraseid arveid maksta ja asju osta. Siis oli pisarate aeg.»

«Avo käis toona Tartu poode pidi vorsti, liha ja juustu pakkumas, et saaks inimestele palka maksta,» meenutas raamatupidaja Asta Kuusmann. «Läksin palgapäeval koju, juustukera kaenla all,» naeris traktorist – iga töö oskaja Andres Kägo.

Jutt läks edasi ja selgus, et ka higi on kadunud. «Me pole kunagi töötanud tulede valgel ja nüüd on masinad läinud nii tootlikuks, et võime endale juulis nädala kollektiivpuhkust võtta,» rääkis Avo Samarüütel. «Nüüd tuleb meile jäänud töö muuta hobiks, mida on nauding teha.»

Arenguruumi jätkub

On siililegi selge, et Avo Samarüütlil ja Männiku Piimal läheb hästi. Aga kuidas töötajad palka saavad? Palk võiks alati suurem olla, muhelesid mehed, aga ei nurisenud.

«Tööle tulles küsisin Avolt head palka, punast autot ja vähe tööd,» naeris loomakasvatusjuht Helin Õkva. «Palgaga olen rahul, punase auto sain, aga kolmas soov pole veel täitunud.» Seega aasta põllumehel on, kuhu areneda.

Põllumees, põline rikas

• Avo Samarüütli juhitava Männiku Piima suurim varandus on 15 töötajat, kes on ettevõttes töötanud selle algusest ehk 18 aastat.

•    Lehmi on 346, noorloomi 300. Männiku Piima robotlaudas saadakse Eesti robotlautadest kõige paremaid tulemusi ehk 10 000 kg piima lehma kohta.

•    Haritavat maad on ligi 1300 hektarit, sellest 230 ha on ettevõtte oma ja ülejäänud rendimaa. Tänavusel viljelusvõistlusel sai Männiku Piim nisuga teise koha (7,6 t/ha), mullu võideti rapsiga esikoht. Eesti kõigi aegade nisusaagirekord kuulub 9,7 tonniga samuti Avo Samarüütlile.

•    Traktoritest on firmal 4 John Deeri, 3 New Hollandit ja Fendt, laadurid New Holland ja Red Rock, laudas sõidavad naised murutraktorit meenutava väikse traktoriga Thaler 222. Kombainid John Deer ja Claas on nüüd talvekorteris. On ka võimas linttraktor Joss, mis töötab küll, kui käima tõmmata, ning teisigi vanakesi.

•    Avo Samarüütel elab Maarjamõisa polikliinikus meditsiiniõena töö­tava abikaasa Sirjega Kurepalus suvilast majaks ehitatud kodus. Poeg Ago on väetisi ja taimekaitsevahendeid müüva Baltic Agro Tartu müügimees, pealinnas elav tütar Siret on viiekuuse tütrega kodune. Pojapoeg Samuel (nelja ja viie vahel) käis juba teisipäeva õhtul Tallinnast aasta põllumehena koju saabunud vanaisa tee peal veidi mõlki läinud tordiga õnnitlemas.

Allikas: OÜ Männiku Piim sõbralik kollektiiv

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles