Konverents propageerib ligipääsu teadus­kirjandusele

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli raamatukogu.
Tartu Ülikooli raamatukogu. Foto: Margus Ansu / Postimees

Rahvusvahelise liikumise Open Access nädalal võõrustab Tartu Ülikooli raamatukogu täna ja homme teaduskirjanduse elektroonilise vabalevi häid ja halbu külgi käsitlevat konverentsi.

TÜ raamatukogu turundusjuht Ilona Smuškina ütles konverentsi taustaks, et ülikooli digitaalarhiiv on juba paar aastat  teaduspublikatsioonide üleslaadimiseks avatud, kuid tudengite, teadlaste ja õppejõudude aktiivsus võiks kasvada.

«Kõik ei ole veel aru saanud, kuivõrd hea võimalus see on,» nentis Smuškina. «Kuid loomulikult käivad teadusinfole vaba ja tasuta juurdepääsu üle veel vaidlused, sest see pole ühemõtteline – mängus on autoriõiguste kaitse ja muud probleemid.»

Rahvusvahelise Open Accessi (vaba ligipääs) nädala programmi üks eesmärke ongi kutsuda Tartu Ülikooli õppejõude ja teadlasi avaldama oma teadustöötulemusi ja õppeobjekte digitaalarhiivis DSpace.

Täna kell 11 ülikooli raamatukogu konverentsisaalis algaval esimesel ettekandepäeval tulevad arutlusele Eesti digitaalarhiivide arendajate kogemused ja tulevikukavad. Avasõnad ütleb elektroonilisele teadusinfole ligipääsu rahvusvahelise programmi juht ukrainlanna Irina Kutšma.

Homse konverentsipäeva peateema on organisatsioonide ja riikide kogemused avatud juurdepääsu rakendamisel, avatud juurdepääsu õiguslik regulatsioon ning avatud juurdepääs Eestis. Lisaks eestlastele on kõnelejaid Saksamaalt, Hollandist ja Rootsist. Konverents päädib ümarlauaaruteluga. Ürituse korraldamist toetab Euroopa Sotsiaalfond.

Ilona Smuškina sõnul saab ülikooli televisiooni vahendusel kuulata ettekandeid ka internetis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles