Politsei tegi mustlastele kesklinnas haarangu

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeva pärastlõunal mööda Küüni tänavat liikunud inimesed nägid pealt, kuidas politsei võttis lillemüüjate laudade juures kinni villatekkidega kaubelnud mustlased ning viis need isikutuvastamiseks arestimajja.
Esmaspäeva pärastlõunal mööda Küüni tänavat liikunud inimesed nägid pealt, kuidas politsei võttis lillemüüjate laudade juures kinni villatekkidega kaubelnud mustlased ning viis need isikutuvastamiseks arestimajja. Foto: Jaan Olmaru

Esmaspäeval korraldas politseipatrull kaubamaja ees kahe autoga haarangu mustlastele, kes müüsid Küüni tänava lillemüüjate laudadelt möödakäijatele voodiriideid ja lambavillast tekke.

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Liina Pissarevi sõnul märkas politsei juhtimiskeskus kesklinna valvekaamera kaudu kahtlast tegevust ning saatis müüjaid kontrollima kaks patrulli.

Politseiauto lähenes müüjatele mööda Küüni tänavat, väikebuss liikus sündmuskohale läbi Uueturu pargi ning blokeeris niiviisi ära ühe võimaliku põgenemissuuna. Pissarevi sõnul pidasid patrullid kinni seitse Rumeenia kodanikku ning mingit vastuhakkamist või ärajooksmist ei olnud.

Tartu Postimehele teadaolevalt võis mustlasrühmaga olla seotud veelgi inimesi, sest samal ajal kui politsei müüjaid lilleleti juures kinni pidas, oli kilesse pakitud villatekkidega inimesi näha ka kaubamaja Riia tänava poolsel küljel ja Tasku ülekäiguraja juures.  

Kaupa ei kontrollitud

Kuigi mustlased üritasid möödujatele oma kaupa maha müüa, ei kontrollinud politsei selle kauba päritolu ega ka müügiluba.

«Need olid korralikud lambanahksed asjad ja politseil polnud mingit infot, et need oleksid kusagilt varastatud. Ei olnud ka ühtegi kannatanut ja seega polnud seal tegemist kelmusega. Nendega lihtsalt suheldi ja neid hoiatati,» selgitas Pissarev politsei tegevust ning kinnitas, et müügifakti ei tuvastatud.

Tartu politseijaoskonna juht Kaja Suur lisas, et politsei läks isikuid kontrollima preventiivselt.

«Meie läksime selle mõttega, et nad ei häiriks seal kedagi. Juhtisime nende tähelepanu sellele, et meie ühiskonnas on selline kauplemine taunitav,» rääkis Suur.  

Kuigi mustlastega on Eestis olnud probleeme ka varem, ei tekkinud Suure sõnul politseil kahtlust, et müüdav kaup võiks olla illegaalne. Kinnipeetud viidi isikutuvastamiseks arestimajja ning lasti sealt koos kaubaga hiljem uuesti lahti.

Ära mustlasega kauple

Suur lisas, et kindlasti ei tasu selliste müüjatega kaupa teha. «Üks asi on see, kas kaup on legaalne, aga teine asi on see, kuidas seda püütakse müüa. Meie ühiskond on teistsugune ja juba see, kui inimesele astutakse tänaval ligi, võib häirida,» selgitas Suur, kelle sõnul on varem pakkunud mustlased müüa kulda.

Linna ettevõtluse osakonna juhataja Malle Blumenau ütles, et linnatänaval müümiseks peab olema kindlasti võetud nende osakonnast luba.

«Hooajaliseks müügiks peab igal juhul luba olema. Aga selliste tekkide müügiks tänaval me luba ei annagi ja see oli kindlasti ebaseaduslik,» ütles Blumenau ning lisas, et mustlased on varemgi tekitanud probleeme.

«Me oleme neid ennegi siit ära ajanud ja oleme ka ise helistanud politseisse,» lausus Blumenau ning meenutas kevadel linnas ringi liikunud lillemüüjaid.

Ebaseadusliku müügitegevuse eest võib linn ka trahvida, kuid selleks tuleb kõigepealt müüja isik kindlaks teha. Sageli pole aga trahvimisel mõtet. «Me võime ju trahvida neid, aga kui neil raha ei ole, siis nad ei maksa seda ära,» ütles Blumenau.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles