Kooliteel varitsevad augud

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patastel vanade lautade naabruses elav Raimo Märtson teab täpselt, kus asuvad ohtlikud augud. Küll on ta aga suures mures nende pärast, kes ohtu ei tea ning ei pruugi rohu sees ohtlikke süvikuid märgata.
Patastel vanade lautade naabruses elav Raimo Märtson teab täpselt, kus asuvad ohtlikud augud. Küll on ta aga suures mures nende pärast, kes ohtu ei tea ning ei pruugi rohu sees ohtlikke süvikuid märgata. Foto: Margus Ansu

Tabivere valla Pataste küla elanikud pelgavad, et vana laudakompleksi territooriumil leiduvad sügavikud võivad peagi nõuda mõne ohvri. Vallavalitsus on palunud maaomanikel oht likvideerida, kuid augud pole kuhugi kadunud.

Tegemist on vett täis vanade tuletõrje veevõtukohtade ja virtsakaevudega. Mõnel neist on puudu kaas, teistel on hakanud sisse langema ka neid kattev betoonplaat. Katmata avausi on vähemalt seitse. Nende põhjas läigib vastu vesi ja praht.

Lautade naabruses elav Raimo Märtson teab, et aukude sügavus ulatub nelja-viie meetrini. «Vastu talve tuleks nendega kindlasti midagi ette võtta, muidu koperdab keegi sisse,» on Märtson veendunud.

Möödunud talvel kattis paks lumi maa sees varitsevad avaused kinni. Kohalikud lapsed ei teadnud aukude asukohta ning tegid suusaraja otse üle ühe süviku, tõi Märtson näite. «Lumi ilmselt kandis ja keegi sisse ei kukkunud.»

Hoidku eemale

Laudahoonete vahelt läbi läheduses asuvasse bussipeatusesse kõnnib iga päev inimesi. Sama rada käivad kooli ka Märtsoni enda lapsed. Lähim auk asub teerajast kõigest viie meetri kaugusel. Selle sulges Märtson vana uksega.

«See on juba kolmas uks. Varsti tuleb jälle uus panna,» tõdes mees murelikult pehkima hakanud puitu silmitsedes. Aastate eest tõi vald lautade juurde puitmaterjali, millega Märtson kattis kaevud. Praeguseks on ajutised augukatted aga kõdunenud.

Tabivere vallavanem Aare Aunap kinnitas, et kohalikud elanikud on mures ka vallavalitsuse poole pöördunud. «Oleme küsimust vallavalitsuse istungil arutanud ning vallast on läinud maaomanikele välja kirjad nõudmisega olukord lahendada,» rääkis Aunap.

Aunapi kinnitusel on valla maakorraldaja omanikega ka hiljem suhelnud ja augud lubati kinni panna.

Elanikud on samuti maaomanikega kontakti otsinud. Neil soovitati eravaldustest eemale hoida. Samuti on omanikke, kes väidavad, et ei leia auke üles. Märtsoni kinnitusel on see imelik jutt, sest süvikud on näha isegi Google’i kaardil internetis.

Ehkki vanemad keelavad lastel lautades mängida, tõmbavad suured tühjad majad neid justkui magnetiga ligi.

Laiem mure

Aunap lisas, et Tabivere vallas pole Pataste ainus koht, kus inimest võib varitseda sissekukkumisoht. Endised laudad ja maaparandusobjektid asuvad enamasti eramaadel, mis teeb asjaajamise keerukamaks.

Terve Eestimaa on täis mahajäetud laudahooneid, mille ümbrusest võib leida ohtlikke sügavikke. Alles tänavu veebruaris kukkus Ülenurme vallas Täsvere külas lauda juures vanasse tuletõrje veevõtukaevu elektrinäitu kontrollima läinud Eesti Energia töötaja.

Kaev oli tähistamata ning lume all.

Naine pääses kindlast surmast üksnes seetõttu, et tal oli taskus mobiiltelefon, millega ta sai päästjad appi kutsuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles