Kohus karistas ministeeriumiametnikku tingimisi vangistusega

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Puka vallavanem läheb kohtu alla. Pilt on illustratiivne.
Endine Puka vallavanem läheb kohtu alla. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu maakohus mõistis täna haridus- ja teadusministeeriumi (HTM) infosüsteemide talituse juhataja Jaanus Christoffeli (35) osaliselt õigeks ja osaliselt süüdi.

Kuriteo koosseisu puudumise tõttu mõistis kohus Christoffeli õigeks kahes talle süüks arvatud pistise nõudmise ja võtmise süüdistusepisoodis, mis olid seotud sponsorlepingute sõlmimise ja sülearvuti saamisega, märkis Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Tasuta reisi ja kinkekaardi saamisega seotud süüdistusepisoodides tunnistas kohus Christoffeli aga süüdi ning mõistis talle üheaastase tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga.

Kahtlustatavana kinnipeetuna on Christoffel talle mõistetud vangistusest ära kandnud kolm päeva.

Lisakaristusena võttis kohus süüdistatavalt üheks aastaks õiguse töötada riigi või kohaliku omavalitsuse asutuses või organis avalik-õiguslikus juriidilises isikus ametikohal, kus tuleb täita haldamis-, järelevalve- või juhtimisülesandeid või korraldada varaliste väärtuste liikumist.

Samuti mõisteti Christoffelilt riigituludesse välja konfiskeerimise asendamiseks süüteoga saadud vara katteks 684,25 eurot ning menetluskuludena tuleb tal tasuda kokku 479,12 eurot.

Süüdistuse kohaselt leppis Christoffel riigiametnikuna ühe aktsiaseltsi juhatuse liikmega kokku, et ettevõte toetab rahaliselt tema elukaaslast. Kohtueelse uurimise käigus selgitati välja, et selline toetus oli 150 000 krooni.

Kohtule esitatud tõenditest aga ei nähtu, et pärast sponsorlepingute sõlmimist oleks Christoffel teinud midagi oma tavapärastest tööülesannetest erinevat, lisas Tamm. Seega ei ole alust arvata, et Christoffel on oma tegevuses nimetatud lepingutest mõjutatud ja et sponsorlepinguid sõlminud firma oleks saanud vastuteenusena mingi kasuliku teo või tal oleks olnud alus seda eeldada.

Lisaks süüdistatakse ametiisikut selles, et ta on saanud teise juriidilise isiku esindajate käest tasuta reisi Iirimaale koos majutusega rohkem kui 9000 krooni väärtuses.

Samuti on Christoffel saanud restorani kinkekaardi väärtusega 1500 krooni. Kohtus leidis tõendamist, et Christoffel on IT-alaste toodete hankimisel eelistanud süüdistuses toodud firma teenust ning võtnud vastu varalisi soodustusi, mis andsid kingituste tegijale põhjust arvata, et Christoffel arvestab ka tulevikus tingimustega, mis aitavad neil tellimusi saada.

Lisaks nõudis Christoffel süüdistuse kohaselt pistisena ühelt osaühingult sülearvuteid vastutasuna selle eest, et HTM ei lõpeta ennetähtaegselt sõlmitud hankelepingut, saades pistisena üle 30 000 krooni maksva sülearvuti.

Kohtus leidis aga tõendamist, et Christoffeli tegevus oli suunatud hankelepingu täitmisele ning tegu ei olnud pistise võtmisega.

Süüdistuse järgi osales Christoffel mitmete otsuste tegemisel, mille tulemusel HTM sõlmis samade firmadega hanke- ja teenuslepinguid. Sündmused leidsid aset ajavahemikus 2008–2010.

Kohtumenetluse pooled saavad tänase otsuse vaidlustamise soovist kohtule teatada seitsme päeva jooksul alates homsest. Kui otsus vaidlustatakse, teeb kohus motiveeritud tervikotsuse 16. novembriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles