Emajõgi tõusis kriitilisest piirist vaid 10 cm kaugusele

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emajõe veetase on kõvasti tõusnud.
Emajõe veetase on kõvasti tõusnud. Foto: Sille Annuk.

Täna kell 14.00 mõõdetud Emajõe veetase jätab kriitilise piirini veel kümme sentimeetrit, mistõttu on linnavalitsus juba ära tellinud võimaliku üleujutuse takistamiseks sada liivakotti.


Reedel kell 14.00 oli Emajõe kõrgus 244 sentimeetrit üle Tartu nullpunkti. Kriitiliseks piiriks on 254 sentimeetrit, siis hakkab Supilinna tiigi linnapoolses osas olev kraav tagurpidi voolama, teatas Tartu linnavalitsus.

Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak sõnas, et praeguseks on juba ära tellitud sada kuuekümne kilogrammist liivakotti, mida saab vajadusel kasutada Supilinna kraavi ava sulgemiseks.

«Olukord on murettekitav, aga jälgime Emajõe veetaseme muutumist pidevalt ja oleme valmis kiirelt tegutsema,» rääkis Haak.

«Oma abipakkumise valmisolekust on juba teada andnud ka Lõuna-Eesti Päästekeskus ja Kaitseliit, kuigi hetkel veel olukord päris kriitiline pole,» märkis Haak. Vajadusel tuleb liivakotte paigaldama Kaitseliidust 30 meest ja päästekeskuse tehnika.

Sellegipoolest peaksid olema valvel madalamatel aladel elavad linlased. «Kui Supilinn ja Ülejõe on kaitstud tammidega, siis uuemad linnajaod seda pole. Vana-Ihaste jõepoolsete alade üleujutust ei saa takistada, kuni seal pole välja ehitatud poldrisüsteemi alates kanalist kuni Luunja vallani," selgitas Haak. Ihastes peaksid tähelepanelikud olema kõik Hipodroomi tänavast allpool elavad majaomanikud.

Päästekeskus soovitab üleujutuse ohualas elavatel majaomanikel sulgeda hoone keldrite õhutusavad ja uksed-aknad nii, et vee juurdepääs oleks
takistatud, samuti tasub keldris olev vara kõrgemale tõsta. Hädaabi numbril 112 tuleks helistada siis, kui tegemist on eluohtliku olukorraga või on tarvis hädaabi vara päästmiseks.

Tartu linna kodulehelt saab iga linlane vaadata, kui kõrgel asub tema kodu võrreldes Emajõe veetasemega. Samuti leiab lehelt soovitusi üleujutuse korral käitumiseks.

Samuti tasub uurida Päästeteenistuse juhendit üleujutuse korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles