Sprinter Peeter Kümmel treenis tulevikulootusi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Kümmeli (pildil esiplaanil) trenn ei olnud lihtne. Mitu korda tuli suusaklubi lastel harjutust uuesti teha, et esisuusataja sooritusega rahule jääks.
Peeter Kümmeli (pildil esiplaanil) trenn ei olnud lihtne. Mitu korda tuli suusaklubi lastel harjutust uuesti teha, et esisuusataja sooritusega rahule jääks. Foto: Sille Annuk

Kolmapäeva pärastlõunal kogunes maaülikooli spordihoone juurde Tartu suusaklubi tublimaid noori, kellele hakkas trenni tegema suusatamise A-koondise liige Peeter Kümmel.

«Näitan sellist treeningut, mida ma ise teen. Koordinatsiooni ja plahvatuse tüüpi treeningut,» selgitas Kümmel. «Kõigepealt rullidel erinevaid harjutusi, kuidas tasakaalu ja tehnikat omandada, siis sammhüppeid.»

Kümmel võttiski suusanoored sappa ning rullide vurinal veereti laululava parklasse.
«Peeter on meie klubi liige ja igal aastal leiab ta kolm-neli korda aega noortele treeninguid teha,» ütles Tartu suusaklubi treener Kerstin Margus, «ta on ka terve ühislaagri teinud.»

Tegusamatele suusanoortele on mees juba tuttav. Tõsi, Marguse sõnul on neil küsitlustel selgunud, et osale noorematest suusalastest on Peeter Kümmeli nimi tundmatu. «Me oleme nüüd üritanud ikka rohkem oma esisuusatajaid lastele tuttavamaks teha,» rääkis ta.

«Nad käivad meil alati ka hooaja lõpupidudel autasustamisel ja lastele on väga oluline ühine klubitunne – hea on näha, kui Eesti koondise suusataja on samuti samasuguses dressis kui sina.» Peale Kümmeli on suusaklubis kogemusi jaganud ja noori harinud ka Karel Tammjärv ja Vahur Teppan.

«Sõidame esialgu tempovarianti, aga jalgadega. Kätega sõidame tõusuvarianti, näitan ette,» haris Kümmel tulevasi suusakuulsusi.

Esimesed kaks ringi ei õnnestunud nii, nagu koondislane näha oleks tahtnud: «Nüüd teeme uuesti. Sõidame tempovarianti, aga nii, et käed silmade kõrgusele. Igal löögihetkel tõstate käed sama kõrgele.»  

Ja läksidki noored uuele ringile. Kõrval võttis üks tütarlaps kogu trenni videosse. Neile, kes pidid puuduma.

«Nüüd tõstate käed üle pea,» õpetas Kümmel. Tuleb järgmine ring. «Hästi!» jäi Kümmel esialgu rahule, ent muutis siis meelt, «teeme uuesti, paljud ei tõstnud käsi üle pea.»

«Ega me ei ole sellist asja varem teinud,» kommenteeris Margus kõrvalt, «ma tahakski pärast Peetri käest küsida, miks ta seda teeb. Tegelikult pole see üldse ökonoomne, mis nad teevad.»

Margus kiitis väga Kümmelit kui pedagoogi. Eks need teadmised ja omadused ole päritud õpetajast emalt. «Kui Karel Tammjärv käib noori õpetamas, kipub ta rohkem intervjuud andma või esinema,» sõnas ta.

«Arvan, et sellest seltskonnast võib tõusta mitu talenti,» hindas Kümmel treenitavaid, «aga ma ei ütle ühtegi nime, ei hakka noortele kohustuskoormat õlgadele panema.»

«Meie klubis on palju noori, kes on nõus loobuma arvutist ja tegelema sihipäraselt spordiga,» kiitis Margus. Ta möönis, et noorte suusatamist silmas pidades pole Tartu just Eesti parim, aga kindlasti üks paremaid.

«Täiskasvanute saavutuste järgi hinnatakse ka noortesporti,» selgitas ta, «klubidele on hästi tähtis teatesõidu võit. Meesteklassis oleme selle saanud, sel aastal püüame naiste medalit. Loodame, et ka õnnestub.»

Noored suusatasid maaülikooli spordihoone juurde tagasi. Plahvatuslikke hüppeid tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles