Luigepaar valmistub äralennuks

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Martin Pau

Majesteetliku rahuga õngitses paar kühmnokk-luiki eile hommikul Ilmatsalu kalatiigist vesikasvutükke. Käes on aeg, mil paljud luiged on vähemalt sisemaalt juba soojemaile toitumisaladele läinud.

Ornitoloog Leho Luigujõe sõnul on viimane minekusignaal veekogude jäätumine. Kui plusskraadid püsivad veel pikalt, võib aga luiki siseveekogudel trehvata ka novembri lõpus.

Kühmnokk-luige paari on küll nähtud Emajõel isegi talvitumas, kuid see on ornitoloogi kinnitusel siiski erandlik.

Meie kühmnokk-luikede talvitusalad asuvad põhiliselt Läänemere lõunaosas: Rootsis, Taanis, Poolas ja Saksamaal. Eestis talvitub kühmnokk-luik rohkearvuliselt enamasti Saaremaal – Küdema lahes on loendatud vähemalt 2500 isendit – ning Soome lahe rannikul.

Pildil oleva luigepaari kohta arvas Leho Luigujõe, et nad võisid Ilmatsalu kandis tänavu ka pesitseda, kuid võisid olla ka läbirännul.

Kühmnokk-luiki pole sealkandis rõngastatud, küll on rõngastatud Ulila turbajärvedel ja Ilmatsalus pesitsevad kaks paari laululuiki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles