Tartu veekeskus läheb üle Läti elektrile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaido Linde montaaž

Aura veekeskus sõlmis eelmisel kuul lepingu Läti energiafirmaga Latvenergo ning hakkab uuest aastast elektrit Lätist ostma. Peale Aura ostab elektrit Läti firmalt ka Eedeni kaubanduskeskus ja veel kümmekond suurtarbijat Tartumaalt.

«Kuna Latvenergolt tuli soodsam baashinna pakkumine ja nad pakuvad ka fikseeritud hinda, oli meil kindlam nendega kaupa teha,» ütles Aura veekeskuse juhataja Kairi Ustav. «Eriti, kui Aura laienduse ehituseks läheb ja me ei oska väga täpselt prognoosida energiakulu, on meile oluline elektri stabiilne hind.»

Aura veekeskus, nagu kõik asutused ja ettevõtted, mis tarbivad ühes kohas üle kahe gigavatt-tunni elektrienergiat aastas, saab Eestis 2010. aasta aprillist alates osta elektrit üksnes vabaturult, kus elektri hind kujuneb elektribörsil.

Teadmata võit

Kas ja kuivõrd võidab veekeskus rahaliselt Läti firmalt elektrit ostes on Aura tehnikajuhi Veiko Praksi sõnul esialgu raske öelda. «Seda saab tagantjärele hinnata. Kindel võit on stabiilsuses – nad pakuvad ühte hinda, ükskõik kui palju sa kulutad,» lausus Praks.

Senine Eesti Energiaga kehtiv leping eeldab Praksi selgitusel energiakulu üsna täpset ettehindamist. Kui veekeskus kulutas planeeritust rohkem, pidi ta elektrit juurde ostma sama päeva börsihinnaga. Kui elektrit läks aga arvatust vähem, ostis Eesti Energia selle 30–40 protsenti odavamalt tagasi.

Kuigi ka Eesti Energia pakub fikseeritud elektrihinda teatud ajaks, tundus Latv­energo pakkumine Praksi sõnul veekeskusele soodsam.

Latvenergo pöördus Praksi meenutusel oma pakkumisega Aura veekeskuse poole selle aasta augustis ning septembris sõlmiti nendega leping, mille järgi ostab veekeskus tulevast jaanuarist alates järgmised 21 kuud elektrit Latvener­golt.

«Me esialgu ei plaaninudki tegelikult elektripakkujat vahetada. Aga Latvenergo ise tuli meie juurde ja tegi parema pakkumise. Samal ajal ei näinud Eesti Energia meie kinnihoidmisest eriti huvitatud olevat, küllap oleme neile liiga väike klient,» arutles Praks.

Osaline vabaturg

Peale Aura keskuse on Latv­energol Tartumaal kümmekond suurklienti, teiste hulgas Eedeni ostukeskus.

Läti riiklik energiafirma Latv­energo hakkas oma teenust Eestis pakkuma mullu aprillist, kui siinsest elektriturust muutus avatuks ligikaudu 35 protsenti ja üle 200 suurtarbija pidi hakkama elektrit vabaturult ostma. Kogu siinne elektriturg plaanitakse avada 2013. aastal ja siis hakkab iga tarbija valima, kellelt ta elektrit ostab.  

Ligi pooleteise aastaga, mil Eesti elektriturg on olnud osaliselt avatud, on Latvenergo ettevõte saavutanud nende Eesti müügiosakonna juhi Raivo Videviku sõnul 5–6-protsendise turuosa siinsest elektriturust ning sihiks on kasvu jätkata. Praegu on Latvenergol Eestis umbes 60 suurklienti, nende hulgas kümmekond Tartumaa ettevõtet ja asutust.

Elektri vabaturg

• Vabaturul käib elektri müük ühtsel turul, kuhu kõik pakkujad saavad tulla võrdsetel tingimustel ning elektri hind kujuneb elektribörsil nõudluse ja pakkumise tulemusel. Seega võib elektri hind olla vabaturul üsna kõikuv.

• Eestis mõjutab elektri vabaturuhinda Balti- ja Põhjamaade turuhind. Eesti, Läti, Leedu ja Põhjamaad moodustavad tervikliku võrgu ning tarbijad valivad ise, kelle käest nad elektrit ostavad.  
• Elektri liikumist ja sellega börsil kauplemist võib võrrelda Latvenergo Eesti müügiosakonna juhi Raivo Videviku sõnul igapäevaste pangatehingutega.

• Eesti elektriturust on 2010. aasta aprillist avatud 35 prot­senti. 2013. aastast plaanib Eesti üle minna täielikule elektri vabaturule. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles