Maailma kultuurinõukogu peab auhinnatseremoonia Tartu Ülikoolis

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli aula.
Tartu Ülikooli aula. Foto: Ain Protsin.

Esmakordselt ajaloos korraldab maailma kultuurinõukogu oma iga-aastase auhinnatseremoonia Baltikumis, täpsemalt Tartu Ülikooli aulas. Suurejooneline tseremoonia toimub 10. novembril.

Maailma kultuurinõukogu (World Cultural Council - WCC) on 1981. aastal loodud organisatsioon, mis on pühendunud teadmiste leviku toetamisele ning suhete arendamisele inimeste, riikide, valitsuste ning teadusvaldkondade vahel, vahendas Tartu Ülikooli pressiesindaja.

WCC üks põhiline eesmärk on anda välja Albert Einsteini teadusauhinda, José Vasconcelose haridusauhinda ning Leonardo da Vinci kunstide auhinda.

Igal aastal korraldatakse auhinnatseremoonia ühes maailma tippülikoolis ning 2011. aastal on valik esmakordselt langenud Baltimaadele ning Tartu Ülikoolile.

Seekordse Albert Einsteini teadusauhinna pälvib Toronto ülikooli professor, keemik Geoffrey Alan Ozin. Leonardo da Vinci kunstide auhinna saab USA kunstnik, kirjanik ning leiutaja Todd Siler.

Tunnustuse pälvivad ka mitmed Eesti teadlased ja kultuuritegelased: prof Rein Taagepera, prof Urmas Varblane, prof Jüri Talvet, prof Kalle Kasemaa, prof Toomas Asser, prof Richard Villems, prof Jaan Einasto, prof Peeter Saari ja dirigent Vaike Uibopuu.

Tartu Ülikooli rektori Alar Karise sõnul on ülikoolile suureks tunnustuseks, et maailma kultuurinõukogu on otsustanud korraldada oma selleaastase auhinnatseremoonia Tartu Ülikoolis.

Varasematel aastatel on tseremoonia toimunud ka sellistes maailma tippülikoolides nagu Oxford ja Princeton, Heidelberg ja Utrecht.

«Heameelt valmistab selle sündmuse juures ka see, et lisaks peaauhindade üleandmisele on meil võimalus tunnustada ülikooli akadeemilise kogukonna teenekaid liikmeid maailma kultuurinõukogu ja Tartu Ülikooli ühise aukirjaga nende panuse eest Eesti hariduse, teaduse ja kultuuri arendamisel,» ütles Karis.

Auhinnatseremooniast on kutsutud osa võtma paljud teaduskorüfeed ning kunsti- ja kirjandustegelased üle maailma. Kohale saabub ka maailma kultuurinõukogu president, Nobeli füsioloogia/meditsiini preemia laureaat Edmond H. Fischer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles