Teisipäeval Tartu kandis kuuldud vali kärgatus võis tekkida, kui eksikombel lendu lastud rakett ületas helibarjääri

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurofighter Typhoon.
Eurofighter Typhoon. Foto: Jaanus Lensment

Eesti õhuväe ülem kolonel Riivo Valge oletas kolmapäeva pärastlõunal Tallinnas antud pressikonverentsil, et teisipäeval kella 16.45 paiku üle Tartumaa kaikunud erakordselt vali kärgatus võis märkida hetke, mil Hispaania hävituslennukilt kogemata lendu lastud õhk-õhk-tüüpi rakett ületas helibarjääri.

Valge tänas kõiki inimesi, kes eri asupaikadest oma kogemusest teada andsid. «Meil oli eile ligi 40 teavitajat ja täna infovoog jätkus. /…/ Paljud kirjeldused sobitusid ühte pilve või alasse ja me arvame, et tegu oli häälega, mis tekkis, kui raketi kiirus ületas heli kiiruse,» lausus ülem.

Samas nentis Riivo Valge, et tegemist ei ole täielikult kindla versiooni, vaid juhtunu mustrisse hästi sobituva versiooniga.

Kui atmosfääris liikuva keha kiirus läheneb heli kiirusele, siis tekib õhu kokkusurutavuse tõttu sellest kehast lähtuv lööklaine ehk kompressioonilöök.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles