Galerii: toidukraami ja veinide mekile andis lisa kasemahl

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel vaikselt alanud Tartu toidu- ja veinifestival jätkus täna rahvarohke müügi- ja ostutegevusega, mille juurde kuulus tihtipeale toidu ja joogi maitsmine. Pisikesteks tükkideks lõigatud juustud-vorstid-singid tekitasid suus selge pildi, kas mekk on piisavalt hea, et kaup kaasa osta. Maitsta võis ka kasemahlast tehtud jooke ja siirupit.

Raekoja nurga juures olid termoskastid maha pannud ja pisikese klaasseintega külmutusseadme üles seadnud Birgit Lõhmus ja Rain Komlev, kes valmistavad Hellenurme külas Vahemetsa talus Tartumaal oma ettevõttes Birch Lagoon mitme maitsega kasemahlajooke. Toorme koguvad nad oma talu kaasikust Otepää looduspargis.

Nad on sellist jooki müünud umbes aasta, õppinud ja katsetanud aga kolm aastat. «Eelmisel aastal olime samal festivalil ühe joogiga, seekord juba kuue joogiga, millel on kõigil erinev maitse,» ütles Komlev.

Kõik need on tehtud kasemahlast. Maitsestamiseks on lisatud näiteks tatraõie-, mustsõstra- ja piparmünditõmmist.

Kesklinna pargi kõrval pakkusid pisikestest vineerlusikatest maitsta kasemahlast tehtud kolme erinevat siirupit Piret Peiker ja Ulvi Maamees. Osaühingu Kasekunst siirup valmib Jõelähtmel, kust on kogutud ka mahl, kuid katsetusi alustasid nad kolm aastat tagasi Tartu lähedal koostöös Eesti maaülikooliga.

Omapäraselt disainitud väikestes pudelites «Ruuge», «Tõmmu» ja «Tume» erinevad nii nime kui ka maitse poolest. «Koostises on ainult kasemahl,» ütles Peiker. «Maitse ja värvi erinevused tulevad ühelt poolt valmistamise meetodist ja teiselt poolt mahla kogumise ajast.»

Siirupi magusa lõhna pärast tiirles Kasekunsti esindajate ümber tiivuliste klientidena rohkesti herilasi. «Nad ei ole eriti maksujõulised,» ütles Peiker muiates.

Festival pakub ka muusikalist meelelahutust. Pealaval Küüni tänaval esineb kell 18 ansambel Põhja Konn. Emajõe promenaadi vabal laval saab kuulata muusikuid kell 18-22. Veinifestival Ülikooli 3 ja Küüni 5 vahelises sisehoovis lõpeb täna südaöösel.

Tartu toidu- ja veinifestivali peetakse sel aastal neljandat korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles