Kaarsilla juures avati mälestusväljak Koidulat ja Jannsenit kujutavate skulptuuridega (1)

Janno Zõbin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna keskpäeval avati pidulikult Kaarsilla lähedal Emajõe Ülejõe poolsel kaldal mälestusväljak koos Lydia Koidula ja Johann Voldemar Jannseni skulptuuridega.

Mälestusmärgi idee autorid on OÜ TajuRuum maastikuarhitektid Edgar Kaare, Kerli Irbo ja Terje Ong, skulptorid Bruno Kadak ja Mare Mikof ning arhitekt Tõnu Laanemäe, kes võitsid 2016. aastal korraldatud ideekonkursi. «Idee väikesest Koidulast, kes jookseb, sündis ikkagi meeskonnatööna koos arhitektidega, minu ülesanne oli teostada selle vormiline pool,» ütles Lydia Koidula skulptuuri loonud Bruno Kadak.

Autorid on kujutanud Koidulat lapsena ja Jannsenit noore mehena ning paigutanud nad väljakule sümboolselt rahva sekka. Ülejõe pargialale on kujundatud puhkeala, mille keskel on valguspuu ja selle ümber pingid, väljaku kaldapoolselt osalt viib trepp alla Emajõe äärde. Valguspuu autor on disainer Margus Triibmann, kes hukkus traagiliselt selle aasta aprillis. «Mul on väga hea meel, et minu isast jäi midagi Tartu linna maha,» ütles tema tütar Triinu Triibmann.

Väljak avati Eesti rahvusliku ärkamisaja suurkujudele pühendatud Jaanus Tepomehe lavastusega. «Minu jaoks oli inspireeriv just papa Jannseni ja tema tütre Lydia Koidula suhe. Meil on linnaruumis juures üks koht, kus on võimalik isadel ja tütardel ning emadel ja poegadel aega veeta,» rõõmustas Tepomees. OÜ PVH Ehitus alustas väljaku ehitusega tänavu aprillis, kokku läks mälestusväljaku rajamine maksma 354 442 eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles