Tänavakunstifestivali korraldajad tõmbasid Eesti-Soome ühisprojektile joone alla

Janno Zõbin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Idee korraldada tänavakunstifestival tuli Ita Puusepal (vasakul) ja Salme Kulmaril Tartus. Tuleviku suhtes on nad lootusrikkad ja arvavad, et sama sündmus võiks toimuda ka Lätis või Leedus.
Idee korraldada tänavakunstifestival tuli Ita Puusepal (vasakul) ja Salme Kulmaril Tartus. Tuleviku suhtes on nad lootusrikkad ja arvavad, et sama sündmus võiks toimuda ka Lätis või Leedus. Foto: Erakogu

Juuli keskel korraldas Salme Kulmar koos Ita Puusepaga Põlvamaal tänavakunstifestivali Rural Urban Art. Mitmed Eesti, Soome ja Hollandi tänavakunstnike teosed kaunistavad nüüd Põlvat, Räpinat ja Kanepit. 23.–29. juulini viibisid Kulmar ja Puusepp samanimelisel festivalil Soomes. Seal juhatasid vägesid soomlastest kunstnikud Jesse Pasanen ja Essi Ruuskanen.

Soome tänavakunstnike ühismaali tegid Laitilas Essi Ruuskanen, Tuuli Houvila ja Elina Nikkinen.
Soome tänavakunstnike ühismaali tegid Laitilas Essi Ruuskanen, Tuuli Houvila ja Elina Nikkinen. Foto: Festivali Rural Urban Art kogu

«Ettevõtmise idee oli tuua tänavakunst sinna, kus seda ei ole ja kus inimesed sellest veel väga palju ei tea,» märkis Kulmar. Soomes Turu lähedal Laitila väikelinnas oli tänavakunstifestival samal ajal muusikaüritusega Jazzkukko, millel esinesid mitmed väärikad džässikollektiivid. Eesti tänavakunstnikest osalesid Andreas Luigas & Neki ja Martin Roosna.

Tänavakunstihuvilised lõpetamas 14. juulil Põlvas tänavakunstifestivali ekskursiooni.
Tänavakunstihuvilised lõpetamas 14. juulil Põlvas tänavakunstifestivali ekskursiooni. Foto: Kristina Masen

Festivali idee oli avada kogukonnale tänavkunsti kui nähtust. Eesmärk oli kogukonda kaasata, ühe seinamaali tegidki kohalikud elanikud kunstnike juhendamisel ise. «Vastuvõtt oli hästi soe. Palju positiivset vastukaja tuli just kohalikelt,» kiitis Kulmar.

Fragment kogukondlikus töötoas valminud seinamaalist.
Fragment kogukondlikus töötoas valminud seinamaalist. Foto: Kristina Masen

Kulmari sõnul oli ka kohalik omavalitsus igati toetav. «Laitilas kujunes see periood tänavakunstnike suvelaagriks. Olime nädal aega koos ja ööbisime Laitila seltsimajas. Soe ilm ja päike aitasid muidugi asjale ainult kaasa,» oli Kulmar rõõmus.

Jesse Pasanen maalimas Põlvas, samal ajal toimub teisel pool seina kogukonna töötuba.
Jesse Pasanen maalimas Põlvas, samal ajal toimub teisel pool seina kogukonna töötuba. Foto: Kristina Masen

Imelikul kombel on ka Laitila ja Põlva linna vapp sarnased. Nimelt ilutseb mõlemal neist kukk. Esimesel on see hall, viimasel aga hoopis roheline.

Festival Rural Urban Art on juba alustanud järgmise aasta toimumispaiga otsinguid, korraldajad ootavad meiliaadressil ruralurbanart@gmail.com ideid, kus järgmise aasta festivali võiks korraldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles