Homme avatakse Ülejõe pargis Koidula ja Jannseni mälestusväljak

Siim Kams
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülejõe pargis kerkivad Johann Voldemar Jannseni ja Lydia Koidula skulptuurid.
Ülejõe pargis kerkivad Johann Voldemar Jannseni ja Lydia Koidula skulptuurid. Foto: Laila Kaasik

Homme kell 12 avatakse pidulikult Ülejõe pargis Kaarsilla lähedal Lydia Koidula ja Johann Voldemar Jannseni mälestusväljak. Koidula ja Jannseni skulptuuride paigaldamist alustati täna hommikul.

Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul on Eesti rahvusliku ärkamisaja suurkujude mälestusmärk Tartu kingitus Eesti Vabariigi juubeliaastaks. «Maastikku sulanduv skulptuur on tartulikult omanäoline ja huvitav ning Emajõe kaldal on nüüd veel üks mõnus ajaveetmiskoht juures,» ütles linnapea.

Lisaks skulptuuridele paigaldatakse mälestusväljakule ka valguspuu, laternad ja prožektorid. Skulptorid on kujutanud Jannsenit noore mehena ning Koidulat lapsena. Jannsen paigaldatakse pargipingile istuma ning Koidula muruplatsile, mõlema kuju juures on luuletahvel.

Kuigi skulptuurid kerkivad planeeritult homme hommikuks on prožektoreid oodata järgmise nädala lõpuks. Valgusteid paigaldab eketritöödega tegelev ettevõte Tsebius. Elektrik Ivo Põldver rääkis, et prožektorid hilinevad tarneprobleemide tõttu. Seni valgustavad väljakut kõrged laternapostid.

Lydia Koidula skulptuur Ülejõe pargis.
Lydia Koidula skulptuur Ülejõe pargis. Foto: Laila Kaasik

Kaarsilla lähedale rajatud mälestusmärgi idee autorid on OÜ TajuRuum maastikuarhitektid Edgar Kaare, Kerli Irbo ja Terje Ong, skulptorid Bruno Kadak ja Mare Mikof ning arhitekt Tõnu Laanemäe. 

Koidula ja Jannseni mälestusmärgile parima idee saamiseks korraldas linn 2016. aastal konkursi, mille võitis töö «Tärkamine». Mälestusväljak avatakse homme kell 12 Jaanus Tepomehe lavastusega.

Mälestusväljaku rajamine läks maksma 354 442 eurot, millest skulptuuride, valguspuu ja luuletahvlite tegemiseks kulus 111 936 eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles