Õpilased pääsevad kohtusaali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kohtumaja.
Tartu kohtumaja. Foto: Ain Protsin

Sel nädalal saavad Tartumaa gümnaasiumiõpilased tutvuda kohtute tööga, kuulata kohtunike loenguid ning osaleda näidisprotsessidel.

Tartu linna ja maakonna  gümnasistid on oodatud Tartu kohtumajja ning riigikohtusse 17.–21. oktoobrini. Mõlemas majas teevad kohtutöötajad ka ekskursioone.

Maakohtus saavad noored jälgida protsesse rahalise nõude ja töövaidluse teemal, ütles Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm. Samuti hagi arutamist, kus käsitletakse ettevõtte osanike otsuse tühistamist.

Riigikohtus räägib aga tsiviilkolleegiumi nõunik Margit Piirmann teemal «Tsiviilõigus – kõik müügiks?».

Kogu Euroopas peetakse 25. oktoobril tsiviilõiguse päeva, et juhtida tähelepanu tsiviilõiguse seotusele meie igapäevaeluga.

Kuna õigusemõistmist seostatakse paljuski kriminaalõiguse ja -menetlusega, jäävad kohtute tsiviilõiguslikud saavutused tihtipeale tagaplaanile. See aga tähendab, et inimesedki teavad tsiviilõigusest palju vähem kui vaja.

Tihti ei teadvusta inimesed, et tsiviilõigus puutub neisse nii lapsele taskuraha andes, autole parkimiskohta valides, sõbrale  eset laenutades kui elukaaslasega mööblit soetades.

Tsiviilõiguse päeval korraldatakse iga aasta oktoob-ris paljudes Euroopa riikide kohtutes lahtiste uste päevi, mille käigus saavad inime-sed tutvuda õigusemõistmisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles