Lastehoidude õpetajad lähevad koolipinki

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Signe Rosenthal
Signe Rosenthal Foto: Margus Ansu

Uuest aastast peab igal lastehoius töötaval hoidjal olema ette näidata kutsetunnistus, mis tõendab, et ta on läbinud lapsehoidja kursuse ja teinud kutseeksami.

Esmapilgul asjalikuna tunduv sotsiaalhoolekande seaduse punkt tundub aga absurdne, kui vaadata nõuet mõnda hoidu tööle läinud endise lasteaiaõpetaja pilgu läbi. Pole oluline, et taskus on koolieelse lasteasutuse pedagoogi kõrghariduse tunnistus ja ette näidata aastaid lastega töötamise staaži.

Kui lapsehoidja kutsetunnistust ei ole, siis 1. jaanuarist lastehoius enam töötada lihtsalt ei tohi. Ka kutseeksamit ei saa niisama lihtsalt tegema minna, sellele pääsemiseks peab olema tunnistus üsnagi kalli koolituse läbimise kohta – näiteks perekasvatuse instituudis maksab lapsehoidja teise järgu koolitus 320 eurot.

Kuigi tööandja võib kõrgharidusega pedagoogi eelistada, on ta ilma kursuseta seaduse silmis lastega töötajana samal pulgal näiteks bussijuhi või kirjanikuga.

Arusaamatu käik

Kahe Karu lasteaia ja eile avatud uue Karu lastehoiu omanikul Signe Rosenthalil ei olnud seaduse kohta öelda midagi head peale selle, et läbitud kursuse esmaabikoolitus oli tõesti kasulik.

Kuna ta on õppinud nii eelkoolipedagoogikat kui ka läbinud lapsehoidja kursuse, siis võrdlusmoment on olemas. «Eelkoolipedagoogika on ikka tasemel koolitus, aga see lapsehoidja koolitus on tõesti võib-olla siis vajalik, kui sa lapsest pole elus kuulnud ega ühtegi näinud,» arvas Rosenthal ja lisas, et oma õpetajad võiks ta saata selle raha eest midagi asjalikumat õppima.

Rosenthali sõnul käib tema enda palgalistest üks õpetaja  koolitusel. Kuna aga ka uus lastehoid on plaanis õige pea eralasteaiaks muuta, siis rohkem pedagooge eraldi lapsehoidja koolitust ei vaja.

Ka Tartu tervishoiukõrgkooli õppejõud Liana Kurg, kes käib vajaduse korral rahvaülikoolis tulevasi lapsehoidjaid koolitamas, ütles, et seaduse sellise muudatuse põhjus on talle arusaamatuks jäänud ja kuuldavasti on see kõik seni veel tunnistuseta lapsehoidjad ärevusse ajanud.

Suuremad kursused

Perekasvatuse instituudi tegevjuht Siiri-Liisi Läänesaar rääkis, et sügisesed kursused on tavalistest tõesti pisut suuremad ning on täiesti tõenäoline, et kasv on tulnud just viimasel minutil reageerivate lastehoidude töötajate tõttu. Tema teada on Tartu rühmas päris kindlasti neli-viis lastehoidude töötajat, kuid see arv võib olla ka suurem.

Rahvaülikooli koolitusspetsialist Piret Tegova ütles, et neil on praegu käimasoleval kursusel peamiselt siiski töötukassa kaudu tulnud naised, kuid on siiski ka näiteks lastehoiu Kaheksajalg töötajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles