Eesti õpilased pälvisid rahvusvahelisel keemiaolümpiaadil kolm medalit

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelisel keemiaolümpiaadil 2018 esindasid Eestit (vasakult) Hanna-Riia Allas, Siim Kaukver, Juri Volodin ja Nikita Žoglo. Keskel maskott pingviin Vladislav.
Rahvusvahelisel keemiaolümpiaadil 2018 esindasid Eestit (vasakult) Hanna-Riia Allas, Siim Kaukver, Juri Volodin ja Nikita Žoglo. Keskel maskott pingviin Vladislav. Foto: Erakogu

Esimest korda kahes riigis – Tšehhis ja Slovakkias – toimunud rahvusvahelisel keemiaolümpiaadil võitsid eestlased ühe hõbemedali ja kaks pronksmedalit.

Kolmesaja võistleja seast sai Hugo Treffneri gümnaasiumi õpilane Hanna-Riia Allas hõbemedali ja üldarvestuses 83. koha. Pronksmedalid said Tallinna Õismäe vene lütseumi õpilane Nikita Žoglo (üldarvestuses 120. koht) ja Tallinna reaalkooli õpilane Siim Kaukver (üldarvestuses 147. koht).

Praktilises voorus üllatasid korraldajad õpilasi kineetikaülesandega, kus tuli uurida reaktsiooni kulgemise kiirust helendava kella reaktsioonil, kasutades luminooli. Teooriavooru kõige kentsakam ülesanne oli Püha Rooma keisri Lothar III surmast 12. sajandil. Sitsiilias reisi ajal surnud valitseja keha koju tagasi transportimiseks keedeti säilmed lahuseks. Õpilased pidid lahuse analüüsitulemuste põhjal muu hulgas leidma, kui kaua põrmu keetmine aega võttis.

Vabal ajal proovisid õpilased mõõgavõitlust ja vibulaskmist, külastasid kaevandust, veekeskust ja seiklusparki ning tutvusid kahe riigi pealinnadega. Esmakordselt oli eestlastel kaasa võetud maskott pingviin Vladislav, kes sai nime riikliku keemiaolümpiaadi žürii esimehe Vladislav Ivaništševi järgi. Noored pidid maskotil silma pidevalt peal hoidma, et konkurendid teda ära ei näppaks ja luna ei nõuaks.

«Parimad tulemused olid seekord meie noorematel võistlejatel Hanna-Riial ja Nikital, kes lõpetasid kevadel 10. klassi,» sõnas Tartu ülikooli üliõpilane ja võistkonna juhendaja Lona-Liisa Pruks. «Täname nii Tartu ülikooli tudengeid ja õppejõude kui ka õpetajaid Eha Paabot, Pelageja Ozerovat ja Andrus Kangrot, et nad panustavad nii palju andekate noortega tegelemisse.»

Eesti võistkonda kuulus veel Tallinna Õismäe vene lütseumi õpilane Juri Volodin. Noori juhendasid Tartu ülikooli keemiadoktorant Ida Rahu ja arstiteaduse üliõpilane Lona-Liisa Pruks.

Viiekümnes rahvusvaheline keemiaolümpiaad oli 19.–29. juulini Slovakkia pealinnas Bratislavas ja Tšehhi pealinnas Prahas. Sellega tähistati esimese rahvusvahelise võistluse korraldamist kunagises Tšehhoslovakkias. Tänavu osales olümpiaadil 300 õpilast 76 riigist. Üldvõidu saavutas Hiina õpilane, teise koha Venemaa ja kolmanda Korea õpilane.

Eesti õpilaste osalemist olümpiaadil koordineeris Tartu ülikooli teaduskool, toetasid haridus- ja teadusministeerium, Monton ja Neo Performance Materials.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles