Maaelukomisjon otsis koos põllumeestega põuakahjudele lahendust

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna kogunes Jõgeval Riigikogu maaelukomisjon, et otsida lahendusi põuaga seotud probleemidele.
Täna kogunes Jõgeval Riigikogu maaelukomisjon, et otsida lahendusi põuaga seotud probleemidele. Foto: Margus Ansu

Jätkuv põud vähendab mitmelpool Tartu- ja Jõgevamaal viljasaaki rohkem kui poole võrra. Täna kogunes Jõgeval riigikogu maaelukomisjon erakorralisele istungile, et arutada põllumajandusorganisatsioonide esindajatega põuaga seotud probleeme ja võimalikke lahendusi olukorra leevendamiseks.

Istungil osalesid maaeluminister Tarmo Tamm, Taimekasvatuse instituudi, Põllumajandus-Kaubanduskoja, Talupidajate Keskliidu, Aiandusliidu ja Jõgevamaa Põllumajandustootjate Liidu esindajad.

«Tulu, mida põllumehed pärast viljalõikust saada lootsid, ei tule. Praegu peame me valitsusega läbirääkimisi, et leida Maaelu Edendamise Sihtasutusele 20 miljonit lisaraha, mida loodame põllumeestele laenudena välja anda,» ütles maaelukomisjoni esimees Aivar Kokk. Koka sõnul tuleks kaaluda ka PRIA (Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet-toim) toetuste varasemat väljamaksmist ja üle vaadata ka nende toetuste nõuded. Praegu makstakse põllumeestele otsetoetusi ja siseriiklike üleminekutoetusi ükskord aastas detsembris.

«Arutada ja üle vaadata tuleks ka need piirangud, mis on kirjas veeseaduses. Paljud põllumehed on valmis veekogudest vett võtma ja kastma, aga praeguse veetaseme puhul pole seda lubatud teha,» ütles Kokk.

Järgmine maaelukomisjoni istung leiab aset 14. augustil ning sinna kutsutakse ka PRIA ja Keskkonnaameti esindajad. Kas ja kuidas nimetatud 20 miljonit eurot põllumajandusettevõtetele laenudena antakse, selgub Koka sõnul loodetavasti just järgmisel istungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles