Euroopa kultuuripealinnade kandidaadid kohtusid Tartu sõpruslinnas

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veszprémi sõpruslinnade kohtumine.
Veszprémi sõpruslinnade kohtumine. Foto: Erakogu

Tartu sõpruslinn Veszprém (Ungari) korraldas eelmisel nädalal Euroopa kultuuripealinna kandidaatide ja sõpruslinnade konverentsi. Tartut esindas Tartu 2024 projektijuht Kalle Paas, kelle sõnul aitas konverentsil tehtud töö kaasa nii valmivale kandidatuuriraamatule kui ka leida uusi koostööpartnereid Euroopas.

Konverentsil kohtuti Veszprémi, Magdeburgi (Saksamaa), Ptuj (Sloveenia), Leedsi ja Milton Keynesi (mõlemad Suurbritannia) esindajatega ning arutati võimalikke koostööprojekte. Mitmed ühised ettevõtmised jõuavad juba sel aastal valmivasse Tartu kandidatuuriraamatusse. 

«Veszprém kandideerib 2023. aasta Euroopa kultuuripealinnaks ning nende taotluses on kesksel kohal esindad ja edendada tervet Balatoni järve piirkonda,» selgitas Paas. Tema sõnul on Tartul ja Veszprémil mitmeid põhimõttelisi sarnasusi ja ühiseid huvisid, näiteks kandideerib Tartugi Euroopa kultuuripealinnaks koos Lõuna-Eesti ja Viljandiga.

«Tartule tulevad kasuks ka Veszprémi jagatud kandideerimiskogemused, kuna nemad on tänavu Euroopa kultuuripealinna lõppvoorus ehk meist nii-öelda aasta eespool,» jätkas Paas. Tema sõnul on üks võimalik linnadevahelise koostöö valdkondi toetada üksteise kultuurikorralduse õppeprogramme.

Lääne-Ungaris asuv Veszprémi linn on tuntud lisaks ajaloole ja Balatoni järve lähedusele ka suurte muusikaürituste poolest. Veszprémi tänavamuusikafestivali külastab igal aastal ligi 150 000 inimest, popile, džääsile ja maailmamuusikale keskenduv VeszprémFest meelitab linna aga üle ilma tuntud artiste. Veszprémi lossimäel on üles astunud näiteks Craig David, Katie Melua, Herbie Hancock, Buena Vista Social Club, Emeli Sandé, Kool and the Gang, Diana Krall, The Gypsy Kings, Candy Dulfer, Chick Corea, Joe Zawinul. Nimetatud ürituste eestvedajad jagasid kogemusi ka kultuurilinnade konverentsil.

«Veszprémi festivalid viivad järjepidevalt ellu publiku-uuringuid, mis aitavad kujundada järgmist kontserdiprogrammi ja turundusplaane ning leida koostööpartnereid,» kirjeldas Paas esitletut. Projektijuhi sõnul otsib Tartu 2024 kandidatuurimeeskond nüüd võimalusi, et kutsuda ungarlased Tartusse jagama muusikaürituste arendamise kogemusi.

2023. aasta Euroopa kultuuripealinna tiitli võidab üks Ungari linn. Veszprém on konkursi lõppvoorus koos Debreceni ja Györiga. Tiitlivõitja selgub 2018. aasta lõpus.

Tartu kandideerib 2024. aasta Euroopa kultuuripealinnaks. Käesoleva aasta oktoobris toimub taotluste kaitsmine eelvoorus ja selguvad Eesti linnad, mis pääsevad edasi lõppvooru 2019. aasta septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles