Tartu psühhiaatriakliinik laiendab lasteosakonda

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli kliinikumi psühhiaatriakliinik.
Tartu Ülikooli kliinikumi psühhiaatriakliinik. Foto: Ove Maidla.

Tartu Ülikooli Kliinikumi psühhiaatriakliinik kavandab lähiajal Raja 31 hoones remonti, et leida avaramaid võimalusi noorukite raviks.

Psühhiaatriakliiniku ülemõde Reet Tohvre selgitas, et laiendada kavatsetakse lasteosakonna statsionaarset osa, kus praegu on kümme kohta lastele ja kuus noorukitele.

Tohvre sõnul ei ole noorukite psühhiaatriline abi Eestis sugugi ühtlaselt kättesaadav, Tartusse tuuakse patsiente mujaltki. «Selles vanuses psüühika- ja käitumishäiretega noored on keeruline patsientuur, kes vajab neile kohaseid ruume, väljaõppinud personali ja suurt tähelepanu,» selgitas ta.

Tosin voodikohta

Psühhiaatriakliinikul on plaan rajada Raja 31 hoones praeguse lasteosakonna alla esimesele korrusele tosina voodikohaga noorukite osakond.

Praegu asub neis ruumides täiskasvanute ambulatoorne vastuvõtt. See viiakse maja vastastiiba teisele korrusele, kus asuvad kliinikumi analüüsi- ja turundusteenistus ning koolituskeskus. Need üksused kolivad omakorda Maarjamõisa.

Küsimuse peale, mis võiks olla põhjustanud noorte suurema psühhiaatrilise abi vajaduse, vastas Reet Tohvre, et põhjusi on mitmesuguseid.

«Kindlasti on oma jälje jätnud majanduslikult raske aeg, mil paljude perede täiskasvanud liikmed peavad otsima töötamisvõimalusi välismaal,» ütles ta. «Kahtlemata püüavad lapsevanemad niisuguses olukorras anda oma parima, aga iga kord püüdmisest üksi ei piisa. Lapsed jäävad puuduliku järelevalve alla.»

Erinevad probleemid

Põhjusi analüüsides rõhutas Reet Tohvre aga sedagi, et tegelikult on see hea märk, et inimesed juba julgevad psühhiaatriakliinikust abi küsida.

Noorukite probleemid võrreldes laste omadega on tema sõnul erinevad. «Kui lapsed ravile tulevad, siis on need tavaliselt plaanilised haiglasse tulekud ja seotud enamasti arenguhäiretega,» rääkis ta. «Noorukid satuvad meile aga valdavalt erakorraliselt: nad tuuakse kas kiirabi või politseiga.»

Psühhiaatriakliiniku ruumide remont puudutab ülemõe sõnul järgmist ja ülejärgmist aastat. Praegu on kliinikum välja kuulutanud hankekonkursi projekteerija leidmiseks.

Ümberehitustööd algavad kõigepealt nende ruumide korrastamisest, kuhu tuleb kolida täiskasvanute ambulatoorne vastuvõtt. Alles siis vabaneb korrus noorukite osakonna väljaehitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles