Segadus valgustusega tõstis mängu varajaseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamme staadioni hindamise aktis on näha, et tehisvalgustuse real on märgitud 700 luksi.
Tamme staadioni hindamise aktis on näha, et tehisvalgustuse real on märgitud 700 luksi. Foto: Sille Annuk

Täna lüüakse Tamme staadionil U21 jalgpallikoondiste EM-valikkohtumises pall mängu juba kell neli pärastlõunal, sest staadioni haldaja esitatud dokumentides oli kirjas valgustugevus, mis ei vastanud UEFA nõuetele.


Jalgpalliliidu pressiesindaja Mihkel Uibolehe sõnul peab UEFA reeglite kohaselt olema mängude ajal valgust vähemalt 800 luksi, kuid Tamme staadioni valgustus on nii jalgpalliliidule kui ka UEFA-le esitatud dokumentide järgi 700 luksi.

Seetõttu saab mäng Uibo-lehe sõnul toimuda vaid loodusliku valgusega. Täna loojub päike veidi pärast kuut, seega on neljane algusaeg ainuvõimalik, kuigi nii varajane algus on sellise kaaluga mängu puhul ebatavaline.

Uiboleht lisas, et kui kohtumise algus oleks lükatud õhtusse ja kunstvalgusest poleks piisanud ning selle kohta oleks esitatud kaebus, võinuks juhtuda, et nii tähtis kohtumine jääb Tartule viimaseks.

Lähtuti dokumentidest

SA Tartu Sport juhatuse liikme Meelis Juki sõnul lähtusid nad staadioni valgustugevuse märkimisel neile esitatud dokumentidest: jalgpallistaadioni hindamisaktist ja jalgpalliliidu arengukavast.

Neist viimasest sai Juki väitel välja lugeda, et sellise mängu korraldamiseks vajalik valgustugevus on 500 luksi ja 800 luksi on vajalik alles 2019. aastast.

«Meie arvasime, et peaks maa ja ilm piisama, sest valgustus tehti projekti järgi ja varuga ning võimsus peab olema selline ka tuhande töötunni pärast,» selgitas ta.

Juki sõnul oli hindamisaktil, millel on ka tema allkiri ja kuhu on staadioni valgustugevuseks märgitud 700 luksi, valgustugevuse osa ette märgitud ja tema tegi lihtsalt risti kasti, et kinnitada 700 luksi olemasolu.

«Ma teadsin, et 700 luksi on olemas, sest seda oli projektis nõutud. Kui seal oleks olnud kirjas 800, saanuks teha mõõtmised ja samuti jah-kasti risti teha,» selgitas Jukk. «Seal polnud kirjas, et muutke lukside arvu.»

Lisaks näitasid kahe nädala eest OÜ MEF tehtud mõõtmised, et tehisvalgust on kindlalt enam kui 800 luksi. Mõõtmistest selgus, et keskmine korrigeeritud mõõtmistulemus on terve platsi peale enam kui 850 luksi.
Uibolehe väitel pole hindamisaktid aga kunagi ette täidetud ja valgustugevuse välja pidi täitma keegi Tartust.

Ka on tema sõnul valesti aru saadud jalgpalliliidu arengukavast, sest seal käivad arvud Eesti meistriliiga kohta, kuid U21 valikmängu reguleerib UEFA reeglistik, mis on juba aastaid nõudnud vähemalt 800-luksist valgustust.

Esitati uued andmed

«Kui jalgpalliliit nägi, et arv ei sobi, võinuks nad ju küsida, miks see nii on, ja oleks saanud kohe kõik korda teha,» nentis Jukk.

Jukk lisas ka, et nad saatsid uue mõõtmisakti juba jalgpalliliitu ja tema hinnangul pole prožektoritega vaja muid töid teha.

«Prožektorite juurdepanek pole küsimus, kuid tuleb mõelda, kas selleks on meie tasemel ja tingimustes vajadust – see kõik on kulu ja siis peab platsi hinda tõstma,» selgitas ta.

Uibolehe sõnul tuleb selleks, et Tamme staadionil saaks edaspidi rahvusvahelisi mänge pidada õhtuti ja kunstvalguses, teavitada muudatusest Eesti jalgpalliliitu ja täita uus ankeet, et liit saaks alustada uut litsentsimist.

Täna pärastlõunal kell neli kohtub Eesti U21 jalgpallimeeskond Tamme staadionil Horvaatia eakaaslastega.

See on läbi aegade esimene jalgpalli Euroopa meistrivõistluste kohtumine ülikoolilinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles