Liiga madal oks lõhkus linnatänaval auto

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammeoks ja tõrud. Illustreeriv foto.
Tammeoks ja tõrud. Illustreeriv foto. Foto: Henn Soodla, Pärnu Postimees

Tartu linn peab kinni maksma Puiestee tänaval tammeoksa taha takerdunud furgoonauto remondi, sest oks oli madalam, kui reeglid lubavad.

Õnnetus juhtus, kui firma Transmet OÜ külmutusseadmetega furgoonauto Volvo oli teel Tartust Jõgeva poole. Puiestee 5 maja juures tuli autole vastu buss ja veokijuht tõmbas masina teeserva poole, kus furgoon jäi tammeoksa taha. Furgoonil rebenes lahti nurk, külmutusseadmed kannatada ei saanud.

«See juht oli sama teed sõitnud juba kümme aastat, tema ei teinud midagi valesti,» ütles Transmeti mehaanik Margus Jõesaar.

Septembri alguses juhtunud õnnetuse peale esitas ettevõte linna vastu kahjunõude remondikulude hüvitamiseks ja läinud nädalal aktsepteeris linnavalitsus seda täielikult. Linnavalitsuse reservfondist makstakse välja 672 eurot ehk 10 514 krooni.

Sündmuskohale kutsutud politsei avariirühm oli fikseerinud, et puuoksa kõrgus sõidutee kohal oli alla nelja meetri, täpsemalt kolm meetrit ja 90 sentimeetrit. Normi järgi ei oleks see tohtinud olla madalam kui neli meetrit.

«Arvestades, et kahju tekkis sõidutee kohal linna maal kasvava puuoksa tõttu ja et kahju oleks saanud ära hoida, kui puu võra oleks lõigatud nõuetekohaselt, tuleks kahjunõue rahuldada täielikult,» on linn väljamaksmist põhjendanud.

«Alustaksin linnamajanduse osakonna tuntud töötaja lausega, et looduse vastu ei saa, loodus on kõikvõimas,» kommenteeris Tartu abilinnapea Raimond Tamm. «Okste paiknemise muutus on küllaltki ettemääramatu, okstel on omadus pikemaks kasvada ja mõningatel juhtudel allapoole vajuda. See teeb olukorra keerulisemaks.»

Tamm ütles, et ametnikud küll jälgivad kontrollsõitudel puid ja okste paiknemist, aga seal ei olnud keegi varem tähele pannud, et oks oli 3,9 meetri peale pidama jäänud.

«Eks katsume edaspidi tähelepanelikumalt jälgida, kas kuskil on veel sellist ohtlikku olukorda,» ütles Tamm. «See puu on seal kasvanud pikka aega ja olukord ei tekkinud üleöö, aga ohtu ei osanud keegi näha.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles