Tartus heliseb iidseid ja kaugelt pärit viise

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanamuusikafestivali Orient et Occident kõige kaugemalt tulijad on Hiinast – Keelatud Linna Kammerorkester.
Vanamuusikafestivali Orient et Occident kõige kaugemalt tulijad on Hiinast – Keelatud Linna Kammerorkester. Foto: FA Concerto

Reedel helisesid Vanemuise kontserdimajas väga ammustel aegadel ja väga kaugel Eestist kasutusele võetud pillid. Iidset ja kauget muusikat jätkub Tartusse kogu nädalavahetuseks.

Rahvusvahelise Tartu vanamuusikafestivali Orient et Occident avab sedakorda kontserdimajas Keelatud Linna Kammerorkester täna kontserdiga «Kulla ja kivi kõlad». Osaleb ka kontratenor Xiao Ma.

«Tippmuusikutest koosneva kammerorkestri esituses on võimalik kuulda ja näha praktiliselt kõiki olulisemaid hiina traditsioonilisi instrumente, mis on rajanud endale läbi aastatuhandete tee tänapäeva,» tutvustas festivali kunstiline juht Raho Langsepp avakontserti.

Järgmisel õhtul kuuleb Tartu Ülikooli aulas Iraani ansamblit Chakad, kes esitab pärsia klassikalist muusikat.

Samal õhtul kell 21 mängib Tartu Ülikooli õppejõud ja Elleri kooli muusikaõpetaja Lilian Langsepp Jaani kirikus gooti harfi kontserdil «Üheteistkümnes mosaiik». Pärast lõpuaplausi kirikus kogunevad idamaise ja õhtumaise vanamuusika huvilised Tampere Majja, kus tegutseb festivali klubi.

Pühapäeva hommikul annab eelregistreerunuile meistriklassi käsitrummide suur asjatundja David Kuckhermann Saksamaalt ning õhtul Jaani kirikus kontserdi, kus kõlavad muu hulgas hang, cajon ja raamtrummid.

Sõbra tänava kirikus ootavad pühapäeval juba kell 15 kuulajaid ansamblid Russki Lad ja Russki Obõtšai Venemaalt. Kontsert «Elav maa» koosneb vanavene vaimulikust ja rahvalikust muusikast.
Festival Orient et Occident tuleb kuulajate ette 16. korda. Korraldab kontserdiagentuur FA Concerto.

Kolmel päeval

• Reedel kell 19 Keelatud Linna Kammerorkester (Hiina) Vanemuise kontserdimajas.

• Laupäeval kell 18 ansambel Chakad (Iraan) Tartu Ülikooli aulas ja kell 21 gooti harfi mängija Lilian Langsepp Jaani kirikus.

• Pühapäeval kell 15 ansamblid Russki Lad ja Russki Obõtšai (Venemaa) Tartu Pühade Aleksandrite kirikus Sõbra tänavas ja kell 18 David Kuckhermann (Saksamaa) Tartu Jaani kirikus.

Allikas: www.festivitas.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles