Veel kolm Tartu hruštšovkat saavad nutika linnaosa projekti raames rekonstrueerimistoetust

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustööd. Pilt on illustratiivne.
Ehitustööd. Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

Tartu linnavalitsus eraldas elamu rekonstrueerimiseks toetuse veel kolmele nutika linnaosa SmartEnCity projektis osalevale korteriühistule. Linnalt saavad toetuse Pepleri 3, Turu 9 ja Tähe 2 ühistu. Kokku on linn SmartEnCity projekti raames andnud toetusi kuue korterelamu rekonstrueerimiseks.

Projekti koordinaator abilinnapea Raimond Tamm ütles, et lisaks senisele kuuele toetuse saajale on veel kümmekond sihtrühma ühistut jõudnud rekonstrueerimiseks valmistumisega nii kaugele, et lähikuudel on võimalik toetusotsused ära teha ning ühistud saavad ehitust alustada. «Esimestes nutika linnaosa projekti raames rekonstrueeritavates korterelamutes lõpevad ehitustööd käesoleva aasta sügisel,» lisas ta.

Pepleri 3 korteriühistule eraldati elamu rekonstrueerimiseks toetust 139 618 eurot, Turu 9 ühistule 163 618 eurot ja Tähe 2 ühistule 181 193 eurot.

Kõik kolm ühistut saavad linnalt ka 3000 eurot kunstiteose loomiseks.

Linnavolikogu määruse kohaselt maksab linn nutika linnaosa projektiga ühinenud elamutele rekonstrueerimistoetust 102 eurot korterelamu suletud netopinna ruutmeetri kohta.

Praeguseks on projektis SmartEnCity saanud linnalt toetust ja alustanud rekonstrueerimistöid ka Kalevi 10, Pepleri 10 ja Lutsu 16 korteriühistu.

Kortermajade rekonstrueerimiseks on SmartEnCity projektis ette nähtud ligi neli miljonit eurot. Ehitustööd peavad olema lõppenud hiljemalt järgmise aasta 30. juuniks.

Rahvusvahelise projekti SmartEnCity raames luuakse kesklinnas asuvast hruštšovkade piirkonnast tarkadel lahendustel toimiv ja energiasäästlik linnaosa, kus nõukogudeaegsed kortermajad renoveeritakse liginullenergiahooneteks. Renoveeritavate majade korteritesse luuakse nutikodulahendus, mis võimaldab jälgida ja reguleerida oma kodust energiatarbimist.

Nutikas linnaosas kasutatakse ka uuenduslikke lahendusi kaugküttes, tänavavalgustuses ja taastuvenergia kasutamises, samuti rajatakse elektriautode laadimispunktid. Projekti üks osa on ka rattaringluse loomine Tartusse.

SmartEnCity projekti rahastatakse Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammist Horisont 2020. Projekt algas 2016. aasta veebruaris ning kestab 2021. aasta juulini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles