Iseteenindus tee ääres: võta kaubikust kartul ja pane raha topsi

Ode Maria Punamäe
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähte lähedal tee ääres seisab kartuleid müüv kaubik ilma müüjata.
Lähte lähedal tee ääres seisab kartuleid müüv kaubik ilma müüjata. Foto: Sille Annuk

Tartust Jõgeva poole sõitjal ei jää Lähte külje all naljalt märkamata tee ääres seisev valge kaubik kirjaga «Värsked kartulid». Lähemalt uurides selgub, et müüjat kaubikus polegi, masina uksele on kinnitatud rahatops ning peremehe telefoninumbriga silt «Iseteenindus!».

Sildil on kirjas kauplemisjuhend: huvilisel palutakse avada auto uks, võtta kartulikott ja panna kotile märgitud summa rahatopsi. Nii ostjaid usaldades müüb Erala Aed OÜ suure maantee ääres kartuleid juba neljandat suve järjest.

Kui ühel päeval jäetakse kartulite eest maksmata, siis järgmisel päeval siit mööda sõites on tuldud ka tagantjärele nende eest tasuma, märkis Erala aia peremees Priit Päkk.

«Et käive on võrdlemisi väike, ei tasu kaubikusse müüja palkamine majanduslikult ära,» selgitas Erala Aia peremees Priit Päkk. Keskmiselt koguneb ratastel kartuliputka rahatopsi päevas 30-40 eurot.

Müügipunkti rahakassaks on kaubiku uksele kinnitatud plekkpurk.
Müügipunkti rahakassaks on kaubiku uksele kinnitatud plekkpurk. Foto: SILLE ANNUK / PM/SCANPIX BALTICS

Iseteeninduse tõttu kaotab putka Päka hinnangul maksimaalselt paar eurot päevas. Üldiselt jäetakse kartulite eest maksmata väga harva ning suuri vargusi pole pererahvas nelja suve jooksul kogenud. «Kui ühel päeval jäetakse kartulite eest maksmata, siis järgmisel päeval siit mööda sõites on tuldud ka tagantjärele nende eest tasuma,» rääkis Päkk.

Ta lisas, et müüja palkamisele tuleb hakata mõtlema siis, kui kartulite varastamise kahju ulatuks 40 euroni. Praegu on parim variant aga möödasõitjaid-kundesid usaldada.

Terve päev kaubik valveta siiski pole, iseteeninduslikust ratastel putkast poole kilomeetri kauguse jäävalt aiamaalt käib perenaine iga tunni tagant kassat tühjendamas ja kontrollimas, et kartuleid soovijatele ikka jätkuks.

Erala aia kaubikust saab osta «Flavia» sordi kartuleid kolme ja viie euro eest.
Erala aia kaubikust saab osta «Flavia» sordi kartuleid kolme ja viie euro eest. Foto: SILLE ANNUK / PM/SCANPIX BALTICS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles