Vanalt plaanilt hakkas silma Tartu piirikivi

Enriko Talvistu
, kunstiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana piiri­kivi, mis 1732. aasta plaanil oli märgitud saksakeelse sõnaga Stein, asub kaitseväe maa-alal Raatuse 110.
Vana piiri­kivi, mis 1732. aasta plaanil oli märgitud saksakeelse sõnaga Stein, asub kaitseväe maa-alal Raatuse 110. Foto: Margus Ansu

Ajaloolasena on suisa mõnus ennast unustada digiteeritud arhiivimaterjalidesse. Eriti põnevad on vanad linnaplaanid. Teinekord on vaja täpsustada selle või teise hoone asukohta või rajamise aega ning siis vaatad arvutist aina edasi ja edasi. Klõps, ja järgmine plaan. Saad suurendada, lugeda tekste, värvidki on paigas.

Nii juhtus see ühel nädalavahetuselgi ühte kõrvalist Jaama mõisa (Jamo Hoff) ja Raadi mõisa (Rads Hoff) piiriplaani vaatama sattudes. Seal polnud peal linna, küll aga Emajõgi (Embach) ja Jaama mõis. Samuti eestlaste talundid nagu Juda Totz (Juuda Toots?) ja Länne Jack (Lääne Jaak?). Mind köitis sellel 1732. aasta piiriplaanil üks piiripealne kühm nimega Stein (sks k kivi).

Kivid vanadel plaanidel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles