Jõgeva kandi mees saavutas Alaska ekstreemtriatlonil teise koha

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiko Sepp Alaksa ekstreemtriatloni stardi eel.
Heiko Sepp Alaksa ekstreemtriatloni stardi eel. Foto: Erakogu

Jõgeva lähistelt pärit Heiko Sepp (36) saavutas möödunud nädalavahetusel Alaska ekstreemtriatlonil teise koha. Sepp läbis 4,2 kilomeetrit ujudes, 184 kilomeetrit rattaga sõites ning 42,2 kilomeetrit joostes 12 tunni ja 18 minutiga.

«Ujumine oli kõige hullem, mis ma oma elus olen teinud,» meenutas Sepp.  «Kerge vastulaine, 12-kraadine vesi ja kahes kohas jooksis kosk vette, neis kohtades oli vesi vaid seitse kraadi soe.»

Rattasõit, mis on tavaliselt Heiko Sepa leivanumber, algas Alaskal talle keeruliselt. «Esimesed 50 kilomeetrit oli väga-väga külm, väljas oli vaid neli kraadi,» rääkis Sepp paar päeva pärast võistlust. «Käed olid nii külmunud, et ei suutnud isegi süüa taskust välja võtta. Siis aga tuli päike välja ja hakkas jubedalt palav, paari tunniga tõusis õhutemperatuur pea 30 kraadini.»

Jooksus tõusis ta kiiresti teiseks, aga viimased 15 kilomeetrit mägedes olid väga rasked. Jooksu segas ka kõrge õhutemperatuur, mis küündis 31 kraadini. «Jõime jõest vett ja jahutasime end lumega. Õnneks selja tagant ohtu polnud, esimese püüdmiseks aga ei olnud sellist jõudu, nii sai rahulikult lõpuni tuldud,» lisas Sepp.

Finišis kaotas Sepp võistluse võitnud Alaska kohalikule sportlasele Will Rossile 45 minutiga. Kolmanda koha mees Andrei Esipov kaotas omakorda Sepale 37 minutit.

Heiko Sepp on sündinud ja kasvanud Jõgeva lähistel Siimusti alevikus, kuid nüüd elab ta juba pea kaheksa aastat Norra pealinnas Oslos. Nooruses tegeles Sepp jalgrattaspordiga ning jõudis ratturikarjääri teha ka Prantsusmaal profiklubis. Profiratturi tee jättis ta katki 22-aastaselt, pärast seda ei teinud ta sporti kaheksa aastat.

Taas leidis Sepp tee spordi juurde 2012. aastal, mil osales oma elu esimesel triatlonil. Nüüdseks on Sepp läbinud 18 täispikka triatloni.

2015. aastal võitis Sepp üliraske ekstreemtriatloni Evergreen Endurance Prantsusmaal. Tegemist on maailma kõige suurema tõusumeetritega täispika triatloniga.

Samal aastal tõusis Sepp Šotimaal Celtmani triatlonil poodiumile. Seal saavutas ta kolmanda koha. Eelmisel aastal võitis ta Norras täispika triatloni ning Kanadas toimunud AllXtri sarja Canadaman ekstreemtriatlonil saavutas neljanda koha.

Sel aastal on Sepal järgmiseks katsumuseks Norseman ekstreemtriatlon, mis toimub juba 4. augustil. Seni on Sepa parim saavutus Norsemani võistlusel 10. koht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles