Avatud talude päeval sai trükkida lepatriinusid ja mängida robotitega

Janno Zõbin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juba neljandat aastat järjes leidis tänavu aset üle-eestiline avatud talude päev, millel avas külalistele väravad üle kolmesaja talumajapidamise. Tartumaal Kurista külas asuvas Jaago käsitöötalus sai imetleda keraamikat, trükkida kartuliga paberile lepatriinusid ja valmistada taaskasutatavast materjalist käevõrusid. Sealt mitte kaugel, Sirgu talus said lapsed nutiseadmete abil juhtida roboteid.

Jaago käsitöötalu perenaine Inga Talvis peab oma tegemistes tähtsaks kogukonda, kes avatud talude päeval inimestele koos rõõmu pakuvad. «Ma ei piiritle kogukonda vaid siin lähedal elavate inimestega, meil käivad käsitööd proovimas inimesed üle Eestis ja tegelikult moodustavad ka nemad kogukonna. Kogukond võib olla ka mõtteviis,» rääkis Talvis. Talude päeval olid lisaks pererahvale kohal ka käsitööõlut valmistav Vana Palutootsi pruulikoda, looduslikke kosmeetikatooteid pakkuv, Halliku talus tegutsev Helmi köögispaa ja Eha talu hobused. Kui tavaliselt pakub Talvis koos perega inimestele võimalust keraamikat teha, siis seekord saavad nad hoopis lepatriinusid trükkida ja käevõrusid valmistada. Seda põhjusel, et tasside ja taldrikute valmistamine võtaks aega pisut rohkem kui ühe päeva.

Hoopis ootamatu ja isevärki pilt avanes aga Jaago talust mitte kaugel asuvas Sirgu talus. Nimelt tegutses talu ühes kõrvalhoones Merli Tellisaare ja Meeri Kuustemäe eestvedamisel robootika- ja drooniring. Kohale saabunud lapsed juhtisid droonidega samal põhimõttel töötavaid roboteid nutiseadmete abil. Tehnoloogia näis vanasse arhailisse keskkonda igati sobivat, kuid Tellisaar tunnistas, et angoora küülikud talus kasutusel olevaid minidroone siiski pisut kardavad.

Ma ei piiritle kogukonda vaid siin lähedal elavate inimestega, meil käivad käsitööd proovimas inimesed üle Eestis ja tegelikult moodustavad ka nemad kogukonna. Kogukond võib olla ka mõtteviis, rääkis Jaago käsitöötalu perenaine Inga Talvis.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles