Galerii: Kuningamäe rajal sai teoks Eesti esimene pool ööpäeva väldanud kardisõidu võistlus

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeva keskpäeval algas Põltsamaa lähistel Kuningamäe kardirajal 12-tundi kestnud kardisõidu võistlus. Rajale läks kümme 4-9-liikmelist võistkonda kes kihutasid võidu Kuningamäe raja uute hobikartidega.

Et võistlus oleks võimalikult võrdne, siis said võistkonnad omale sõiduvahendid loosiga.  Võistlus algas sellega, et iga võistkonna avavahetuse sõitjad pidid esmalt haljasalalt oma kardini jooksma ning alles seejärel sai võidusõit alata.

Kõige arvukam osalejate arv oli võistkonnas nimega Katastroof, kus võttis sõidust osa üheksa inimest. Kentsaka  nimega võistkonna liikmed tunnsitasid, et pole kardispordiga varem aktiivselt tegelenud ning mõni neist polnud enne võistlust isegi karti kordagi juhtinud. «Aga kusagilt peab ju alustama,» sõnas üks tiimi liikmetest.

Võistkonna Katastroof sõitja Arbo Koller selgitas, et rajal jõuab üks mees sõita korraga umbes veerand tundi ning siis tuleb vahetus teha. «Kardirool on raske, käed hakkavad valutama,» põhjendas ta.

Järgmisena 24 tundi

Kuningamäe kardiraja peremees Peeter Kallasmaa andmeil oli Kuningamäe 12-tunnine sõit välikardirajal Eestis esmakordne nii pikk kardivõistlus. «Kunagi toimus Saku suurhallis sama pikk võistlus, aga see oli sisetingimustes, väljas pole minu teada 12-tunnist sõitu Eestis toimunud,» lisas ta.

Kallasmaa soovis esialgu korraldada 24-tunni pikkust sõitu. «Noored hakkasid pelgama, et äkki ei pea ikka nii pikalt vastu, siis tegime 12-tunnise sõidu,» märkis Kallasmaa.

Samas õnnestus Kallasmaal võistluse eel osalejatelt välja pressida lubadus, et järgmine kestussõit kartidega Kuningamäe rajal saab olema ööpäeva pikkune.

Kuigi sõidu viimastel tundidel oli väljas üsna hämar, ei takistanud see võistluse kulgemist. «Pimedas sõit oli vägev, meil on siin rajal nii head prožektorid, et loe või raja ääres ajalehte, » sõnas Kallasmaa.

Paidest Minskisse

Esimese Eestis toimunud 12-tunni pikkuse kardisõidu võistluse võitis võiskond Järvamaa kandi meestest koosnev KP Racing. Võistkond läbis poole ööpäevaga 882 ringi, mis tegi võistlusel läbitud distantsi pikkuseks 758,5 kilomeetrit. Sama maa kulub autoga Paidest Minskisse sõitmiseks.

Kuigi võistlejad jätsid keskkööl selja taha pika ja palava sõidupäeva, ei kurtnud keegi väsimuse pärast. Võistluste korraldaja, Peeter Kallasmaa pojapoeg Kaspar Kallasmaa sõnas, et juba järgmisel hooajal on plaanis Kuningamäe kardirajal ellu viia kaks pikka võistlust.

«Plaanime järgmisel suvel ellu viia ühe kestussõidu, mis toimub öösel ning kindlasti tahaks veel korraldada ka 24-tunni pikkuse sõidu,» lubas Kaspar Kallasmaa, kes läkitas teele ka suured tänusõnad toetajatele, Põltsamaa Felixile ja Rannarootsile.

Tramm kardirajal

Eelmise aasta novembris sai Kuningamäe kardirada omale uue atraktsiooni. Nimelt seisab kardiraja kõrval Tallinnas liinitöö lõpetanud tramm.

Nüüd on Kuningamäe tramm laste päralt. Sinna on sisse seatud laste mängutuba, kus rüblikud saavad mängida klotside ja pusledega ning istuda trammijuhi toolile. 

Et tramm asub otse raja kõrval, saavad põngerjad seal mängides jälgida ka võistlusrajal toimuvat. Trammi ukseni viib kaldtee, tänu millele saab sinna sõita ka lastekärudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles