Hea õpetaja selgub väljaspool klassi

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veeriku kool sai tänavusel õpetajate päeval endale koguni kaks aas­ta õpetajat – Reet Tallo ja Priit Pensa.
Veeriku kool sai tänavusel õpetajate päeval endale koguni kaks aas­ta õpetajat – Reet Tallo ja Priit Pensa. Foto: Sille Annuk

Kuigi tööd polnud vaja teha, oli eilne õpetajate päev Veeriku kooli perele vabast päevast kaugel: küpsetati kooki, mängiti saviga ja õhtul käidi veel ka teatris.

«See päev on pikem kui tavaline koolipäev,» muigasid kooli inglise keele ja geograafiaõpetaja Priit Pensa ning kunsti, käsitöö ja kodunduse eest vastutav Reet Tallo.

Nemad on oma kooli teistest õpetajatest sel aastal pisut erilisemad, sest võivad enda nimele ausalt ja uhkusega lisada tiitli «Aasta õpetaja 2011». Veeriku on ainus kool, kust tänavu kaks parimat õpetajat valiti.

Mõlemad on staažikad pedagoogid. Algklassiõpetajana alustanud ja hiljem ümber õppinud Tallol on õpetaja-aastaid kogunenud kahes koolis kokku 32. Pensal, kes kannab koolis ka infojuhi kohustusi, täpselt poole vähem, 15-16.

Range või lahke?

Väiksed lapsed arvavad, et hea õpetaja peaks naeratama ja olema lahke, vanemaks saades hakatakse hindama ka range ja nõudliku õpetaja väärtust. Pen­­sa sõnul ei ole rangus siiski see, mille järgi saab õpetaja headust hinnata, vaid pigem oskus lastele piirid paika panna ja neid ohjeldada, ükskõik kas siis lahke või karmi sõnaga.

Nii Pensa kui Tallo tõstsid esile tunnivälise töö tähtsust. Näiteks Tallo on aastaid oma kooli tüdrukutega osalenud Moekese konkursil, ettevalmistusteks on tulnud aega varuda nädalavahetustest ja õhtutest.

«See liidab kokku lapse ja õpetaja,» sõnas ta.

Ka Pensa kinnitas, et kui lapsega kokku puutuda väljaspool tundi ning temaga koos midagi teha, siis loob see õpetaja ja õpilase vahele hoopis uut laadi sideme.

Tunnivälise vaba aja ohverdamisel on ka oma kindel tasu – lapsega, kes on näinud, et õpetaja on inimene, kellega on vahva aega veeta, on ka tunnis lihtsam hakkama saada.

Kõige lihtsam on sellist suhet saavutada klassijuhatajal, sest tunniväliseid kohtumisi lastega on tal rohkem.

Priit Pensa ise seda kohustust selleks aastaks suuresti ajapuuduse tõttu võtnud ei ole. Pealegi on samuti õpetajast abikaasaga sõlmitud kokkulepe: korraga on peres ainult üks klassijuhataja, sest see amet võtab tohutult aega, kuid ka oma kolm last vajavad tähelepanu.

Õpetajaid tunnustatakse

Aasta õpetajaid on valitud järjepidevalt 2001. aastast ning see tiitel antakse haridustöötajatele, kes teevad väga head tööd, on ka ise õpetatavatele noortele eeskujuks ning on mõjutanud positiivselt haridusasutuse, piirkonna või koguni terve riigi elu.

Kandidaate saavad õppeasutuste hoolekogudele esitada kõik – nii lapsed, lapsevanemad kui kolleegid. Hoolekogu otsustab, kas kandidaadi esitamine linnavalitsusele on põhjendatud.
Linnavalitsus omakorda valib esitatute seast välja need, kes on väärt aasta õpetaja tiitlit kandma.

Tartu aasta õpetajad

• Jelena Golubeva, vene lütseumi füüsika-, loodusõpetuse ning käsitöö ja kodunduse õpetaja

• Ly Grišakov, lasteaia Rukkilill õpetaja

• Tiina Kivisalu, lasteaia Helika liikumisõpetaja

• Hiie Kroon, Tamme gümnaasiumi muusikaõpetaja

• Merike Kütt, kommertsgümnaasiumi eesti keele ja kirjanduse õpetaja

• Astra Looga, lasteaia Sass õpetaja

• Aili Mirme, Raatuse gümnaasiumi matemaatikaõpetaja

• Helina Muruaas, lasteaia Kannike õpetaja

• Pirgit Palm, Descartes’i lütseumi klassi- ja matemaatikaõpetaja

• Priit Pensa, Veeriku kooli arvutiõpetuse, inglise keele ja geograafiaõpetaja, infojuht

• Piret Pohla-Asikainen, Kivilinna gümnaasiumi füüsikaõpetaja, tehnika ja tehnoloogia suuna juht

• Taissa Sulajeva, kutsehariduskeskuse juuksuri eriala kutseõpetaja

• Reet Tallo, Veeriku kooli kunsti- ning käsitöö ja kodunduse õpetaja

• Heikki Veinimäe, Härma gümnaasiumi saksa ja rootsi keele õpetaja

• Evely Vridolin, Forseliuse gümnaasiumi bioloogia- ja loodusõpetuse õpetaja

• Karin Värk, Annelinna gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja

Aasta õpetaja üleriigilisel vastuvõtul osalevad Helika lasteaia liikumisõpetaja Tiina Kivisalu ja Veeriku kooli õpetaja Priit Pensa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles