Tartu haljasalade hooldus käib firmadele endiselt üle jõu

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba kolmandat nädalat ohustab Krooksu pubi juures Toome nõlval teise puu najale kukkunud pärn puu alt läbi kõndijaid.
Juba kolmandat nädalat ohustab Krooksu pubi juures Toome nõlval teise puu najale kukkunud pärn puu alt läbi kõndijaid. Foto: Sille Annuk

Kuigi linn kuulutas pärast senise haljastuslepingu ülesütlemist välja uue hanke ning sõlmis septembri lõpus südalinna parkide hooldamiseks juba uue lepingu, pole olukord palju paranenud.

Küüni tänava äärde jääv Kaubahoovi plats kuulub lepingu järgi esimesse hooldusklassi, kus sügisel peaks lehtede koristus käima üle nädala või vastavalt vajadusele. Haljasala üldilme peab olema aga alati korrektne ning lehehunnikud tuleb kohe ära koristada. Ometi olid veel eilegi pargiteede ääred täis juba mustaks tõmbunud lehehunnikuid.

Lapsehoolduspuhkuselt linna haljastus- ja puhastusteenistuse juhataja ametikohale septembris tagasi tulnud Eda Põldma tunnistas kesklinna parkide seisukorrale hinnangut andes, et pilt võiks olla parem.

«Olukord ei ole kesklinnale vastav. Aga uus firma on asja käsile võtnud ja nagu näha, siis tegelikult igal pool tööd käivad. Just täna (teisipäeval – toim) käisime firma esindajaga kõik hooldusalad läbi, et omavaheline koostöö oleks parem ja ei oleks möödarääkimisi,» lausus ta.

Millal olukord paraneb, ei julgenud Põldma lubada. «Praegu on sügis ja lehti langeb kogu aeg. Seega ei saagi ideaalset korda kohe tekkida,» ütles ta ning lisas, et mingit üleminekuaega pole uuele hooldajale antud. «Oleme näidanud, mis on probleemid ja millele tuleks esmajärjekorras tähelepanu pöörata, aga leherohkuse tõttu on ülevõtmine komplitseeritud.»

Puu ripub mitu nädalat

Teine koht, mis Tartu Postimehele silma torkas, oli Toomemäe nõlv Krooksu pubi juures: septembri keskel tormiga murdunud kaheharuline pärn ripub seal ohtlikult teise puu najal siiani. Mahakukkunud haru lõigati küll tükkideks, kuid osa tüvest jäeti mäeküljele vedelema.

Põldma ei julgenud rippuva puu kohta midagi öelda. «Kahjuks kõiki neid hooldusi ei jõua ise jälgida. Kesklinnas küll, aga muid kohti ei oska kommenteerida. Meil on selleks teised inimesed,» ütles ta.

Kuna Emajõe vasakkalda pargialasid kontrolliv haljastuse peaspetsialist Inga Kiudorf on puhkusel ja ka paremkalda alade järelevaataja Pilleriin Parro läks hiljuti lapsehoolduspuhkusele, soovitas Põldma küsida hinnangut linna dendroloogilt Kaire Zimmerilt.

Zimmer ütles, et käis hooldusfirma OÜ Lõunalaaned esindajaga esmaspäeval Toomemäel tehtud töid üle vaatamas ning tähelepanu oligi rohkem ohtlikel puudel, kuid kuulis Krooksu juures rippuvast pärnast alles ajakirjanikult.

«Tänan informatsiooni eest ja läheme vaatame üle,» ütles Zimmer ning kinnitas, et langenud puud peaks hooldusfirma koristama võimalikult ruttu. Miks see juba kolmandat nädalat tegemata on, ei osanud ta öelda.    

Tartu kesklinna haljastute hoolduse uue hanke 2013. aasta lõpuni võitis Teehoolduse Grupp OÜ ja Teho Eesti Teehooldus OÜ ühispakkumine. Seitsme pakkuja hulgast esitasid viimased soodsaima hinna, mis on kogu perioodi peale 104 168 eurot. Lisaks võitjale osalesid hankes veel ISS Eesti AS, OÜ Kinnisvarateenindus, AS Mustamäe Haljastus, OÜ Tilia, OÜ Lõunalaaned ja Tänavapuhastuse AS.      

Teenus järjest kallim

Esialgu lubas uues hankes osaleda ka linnaga lepingu katkestanud OÜ Kesklinna Pargid, kuid tegelikult loobus. «Jah, oli mõte küll, aga me ei osalenud. Kuidas nüüd öelda, ju meil on palju muid tegemisi ja see oli ka liiga väike ala,» ütles firma juhatuse liige Üllar Vaserik ning tunnistas, et veidi mõjutas otsust ka linnalt saadud kogemus.

«Võib-olla olime natuke häiritud, aga mis siin ikka solvuda. See on elu. Praegu ongi kasulikum, kui tööd ei tee, sest hinnad on nii maas,» lausus Vaserik. Võrreldes varasemaga peab linn järgmise kahe aasta jooksul maksma südalinna haljasalade hoolduse eest kuus keskmiselt 650 eurot rohkem.

Hankel osalejad

Riigihanke «Tartu kesklinna haljastute hooldus 1.10.2011–31.12.2013» pakkumised

• ISS Eesti AS 108 973 eurot

• OÜ Kinnisvarateenindus 107 120 eurot

• AS Mustamäe Haljastus 112 814 eurot

• OÜ Tilia 122 004 eurot

• OÜ Lõunalaaned 112 593 eurot

• Tänavapuhastuse AS 129 363 eurot

• Teehoolduse Grupp OÜ ja Teho Eesti Teehooldus OÜ 104 168 eurot

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles