Tartu linn soosib Lina tänaval lammutamist

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lina tänaval lammutatavad majad.
Lina tänaval lammutatavad majad. Foto: Margus Ansu

Kodanikuühenduste vankumatust vastuseisust hoolimata suunavad linnavõimud avalikustamisele planeeringu, mis lubab Lina tänava haiglakompleksi miljööpiirkonnas lammutada hooneid ja rajada sinna kõrge maja.

Siiski ei pruugi lahendus olla lõplik, sest detailplaneeringu vastuvõtmine ja avalikule väljapanekule saatmine on nüüd linnavolikogu otsustada.

19-hektarisel planeeringualal Karlovas paikneb historistlik haigemajade rühm. Linna üldplaneeringu järgi on sealse miljööväärtusega hoonestusala kaitse eesmärk ehitusajaloolise väärtusega hoonete, algse krundistruktuuri ja 20. sajandi algul ehitatud nakkushaigla hoonete, sealse planeeringu, haljastuse, kaug- ja sisevaadete ning teede säilimine.

Karjuv vastuolu

Kodanikuühenduste arust läheb planeering nende eesmärkidega vastuollu. Seda on väljendanud Säästva Renoveerimise Infokeskuse Tartu Ühendus, Karlova Selts, Supilinna Selts, Eesti Maastikuarhitektide Liit ja Eesti Roheline Liikumine.

Praeguse kava järgi Lina 6 ja 4 ning Aleksandri 32 hoone restaureeritakse. Lina 8 hoone teisaldatakse ning viiakse ühele joonele Lina 4 hoonega. Lina 7 ja 9 hoone lammutatakse, nende asemele kavandatakse kaht uut maja. Lina 11 hoonel säilitatakse fassaad või selle osad.

Alles jäetavad hooned ja teisaldatav maja on plaanis restaureerida. Lina 7 hoone lammutamisel tuleb säilitada ja taaskasutada ehitusmaterjalid ja väärtuslikumad detailid.

Lisaks nähakse ette Aleksandri tänava äärde kolme uue hoone ja Turu tänava äärde kuni seitsmekorruselise keskkonnast selgelt eristuva ja nüüdisaegse ärihoone püstitamine.

Krundi omanikud rõhutasid augustikuisel kohtumisel piirkonna ajaloolise ilme säilitamise olulisust, kuid nentisid, et majanduslikel põhjustel ei saa piirduda üksnes praeguste hoonete korrastamisega.

Kodanikuühenduste viimases kirjas soovitatakse säilitada Lina 4, 6, 7, 8, 9, 11 ja Aleksandri 32 maja endises mahus ja välisilme restaureerida. Ühtlasi mitte muuta Lina 8 asukohta.

Turu tänava äärde kavandatavat ärihoonet soovitasid ühendused kahandada, seda mõtet peab linnavalitsus kaalumist väärivaks ja on nimetanud eelnõus vajadust analüüsida hoone mahtu lähtuvalt ümbritsevast hoonestusest ning miljööliste vaadete säilitamise vajadusest.

Murdmatud eriarvamused

Abilinnapea Raimond Tamme sõnul teeb olukorra keeruliseks, et kodanikuühenduste seisukohad ja väärtushinnangud pole muutunud.

Linnavalitsus peab aga arvestama sedagi, et praegu on ala halvas seisukorras, omaniku huvi ei ole aga lihtsalt hooneid taastada, vaid see raha ka tagasi teenida. Ta ennustas planeeringuvaidluste jätkumist veel kaua.

«Oleme kõik nördinud, kuidas miljööväärtuslikku ala käsitletakse, olgu see ükskõik millises Tartu otsas,» kommenteeris Säästva Renoveerimise Infokeskuse Tartu Ühenduse juhatuse liige Kristina Kurm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles