Ajalugu aitavad elavdada piltiderohked raamatud

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildialbumi lehekülgedel 34 ja 35 annab Indrek Ilomets ülevaate postkaartidest enne Eesti Rahva Muuseumi postkaardiseeria kirjastamist.
Pildialbumi lehekülgedel 34 ja 35 annab Indrek Ilomets ülevaate postkaartidest enne Eesti Rahva Muuseumi postkaardiseeria kirjastamist. Foto: Margus Ansu

Jutt Eesti Rahva Muuseumi olulisusest läheb kergesti ühest kõrvast sisse ja teisest välja. Eestlaste hoolega kogutud ajaloo oma silmaga nägemine jätab selle kergemini meelde ning siinjuures on abiks ka pildialbum.


ERM esitles kaht trükist, «Eesti Rahva Muuseumi pildialbumit» ja aastal 1972 ilmunud «Eesti sauna» kordustrükki.



Tamara Habichti (1918––2001) illustratsiooniderohkest monograafiast ja Tartu saunadest rääkis tema poeg Jaan Habicht. Pildialbumist ja ERMist kõnelesid albumi üks koostajaid Tiina Tael ning isa ja poeg, kollektsionäärid Tullio Ilomets ja Indrek Ilomets.



ERMi postkaardid


Tullio Ilomets meenutas oma esimest ERMi külastust aastal 1932 koos emaga. Kõige eredamalt jäi talle väljapanekus meelde vana reheahi. Ta meenutas ka seda, kuidas ema ostis ERMi postkaarte.



Eeskätt postkaartide reprodest neljas keeles tekstidega «Eesti Rahva Muuseumi pildialbum» koosnebki. Need on ERMi aastatel 1911–1935 kirjastatud postkaardid, mis tutvustasid kaasaegsetele muuseumi kogutud vanavara, eestlaste rõivastust, etnograafilisi töövõtteid jms.



Aasta Raamatu üllitis


Juubelialbumi on kirjastanud Aasta Raamat. Seesama kirjastus andis aasta tagasi Tartu Ülikooli 375. aastapäeva tähistamiseks välja samuti pildialbumi.



Tudengiorganisatsioone tut­­vustava raamatu «Vivat, cres­­cat, floreat alma mater!» töörühma kuulusid teksti autori ja ühe koostaja Toomas Hiio kõrval Indrek Ilomets, toimetaja Mart Orav ja kujundaja Kalle Toompere ning rahaga toetasid  Toomas Luman ja AS Nordecon – needsamad nüüdki.



ERMi direktor Krista Aru lubas reedel kahe raamatu tutvustamisel, et algav juubeliaasta toob muuseumisse mitmeid üllatavate raamatute esitlusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles