Emajõgi kuivab kokku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emajõe veeseis on praegu väga madal.
Emajõe veeseis on praegu väga madal. Foto: Margus Ansu

Kuigi vihmapuuduse üle ei saa kurta, alaneb Emajõe veetase juba tükk aega järjepidevalt.

«Imestame ise kah, et kuhu vesi kaob – vihma ju tuleb, aga jõgi muudkui kukub,» ütles Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi  hüdroloogiaosakonna Lõuna-Eesti sektori peaspetsialist Ene Randpuu. «Tundub, et vesi kaob maa sisse.» Et hüdroloogid pinnaseproove ei võta, siis ei saa seda kinnitada ega ümber lükata.

Eile ulatus Emajõe veetase Tartus vaid 41 sentimeetrit üle hüdroloogide mõõdulati nulli. Tavaliselt on ülikoolilinnas jõe veetase oktoobris 60 sentimeetrit üle mõõdulati nulli. «Langus on sujuv, oktoobris veetase ilmselt nulli lähedale ei jõua,» märkis Ene Randpuu. Seega on kaugel ka Emajõe mõõdetud madalaim veetase ehk 39 sentimeetrit alla mõõdulati nulli.

«Lõuna-Eesti kõik jõed on praegu väga madalad, näiteks Ahja jõgi kukkus väga äkki,» rääkis Ene Randpuu. «Emajõge toitvad jõed on samuti kokku kuivanud. Pajusi mõõdupunktis pole Põltsamaa jõel miinimumist enam palju puudu, ka Väike Emajõgi on väga madal. Nii ei tulegi Emajõele enam vett peale.»

Mullu oli Emajõgi hulga rohkem jõe moodi: aasta tagasi 3. oktoobril küündis veetase 98 sentimeetrit üle mõõdulati nulli. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles