Maalikuulsus avas oma näituse

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra kuulus abstraktsionist Irma Salo-Jæger.
Norra kuulus abstraktsionist Irma Salo-Jæger. Foto: Margus Ansu

Norra kuulus abstraktsionist Irma Salo-Jæger tuli eakusest hoolimata – ta saab detsembris 83-aastaseks – Emajõelinna, et eile õhtul avada Tartu Kõrgema Kunstikooli galeriis Noorus oma viimaste aastate tööde näitus «Värvi nägu» («Fargens ansikt»).

Soomes sündinud kunstniku töid ei ole Eestis varem välja pandud. Nooruse galerii meeldis Irma Salo-Jægerile eelkõige oma suuruse ja valguse pärast.

Näituse kuraator Madis Liplap käis maale valimas Oslos kunstniku ateljees ega ole tänini saanud üle vaimustusest. Liplapi sõnul on Irma Salo-Jægeri looming ühtaegu ekspressiivne ja konstruktiivne. «Tema maalid loovad omalaadse atmosfääri, andes võimalusi erinevateks assotsiatsioonideks,» lisas Liplap.

Norra Kunstiakadeemias professori ametit pidanud Irma Salo-Jæger ei hoia praegugi oma teadmisi ainult endale. Ta kohtub tudengitega aeg-ajalt kodumaal ja rääkis oma kunstist ka nüüd Tartus.

Kunstnik sai panuse eest Norra kunsti mullu Püha Olafi esimese klassi ordeni ning aastal 2008 Soome Lõvi Rüütelkonna esimese järgu rüütliristi. Tema töid on enamikus Norra muuseumides ja rohkesti ka välismaal.
Tartu Kõrgema Kunstikooli maalingute osakonna korraldatud näitust saab galeriis Noorus (Riia 11) vaadata 23. oktoobrini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles