TÜ/Eedeni võrkpallinaiskond alustab põnevat hooaega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Eesti võrkpallielus algab sel nädalal ametlikult järjekordne klubihooaeg. Stardi saab Schenkeri liiga, samuti Naiste meistriliiga.

Tavapäraselt on tartlastel oma esindusvõistkonnale võimalik pöialt hoida mõlemal rindel, sest jätkavad nii Tartu Pere Leiva meeskond kui ka Tartu Ülikool/Eedeni naiskond.


Naiskonnal on selja taga ettevalmistusperiood, mis algas augusti teisel poolel ning mille käigus saadi täiendust uute mängijate näol. Peatreener Andres Toode on üldjoontes rahul, ehkki nendib, et suhteliselt varajane hooaja algus sundis tartlasi kiiremini üldkehaliselt ettevalmistuselt mänguelementide lihvimisele.  


Võistkond on täienenud noore ja perspektiivika sidemängija näol, samuti soovisid naiskonnaga taasliituda mõned seal juba varem pallinud mängijad ja paar nooremat Tartu võrkpalliklubide kasvandikku. Õnneks on püsitud augustis-septembris terved ja suurt muret ühegi positsiooni pärast treener praegu tundma ei pea. Siiski, mõned mängijad on klubi juurest lahkunud - kes jäädavalt, kes teatud perioodiks. Sidemängija Ann Starkopf keskendus õpingutele ülikoolis, Kristel Kiens siirdus mängima ja õppima Soome, samuti lahkus mõneks ajaks libero Liina Kais.


Seekordne hooaeg on võistkondade jaoks mitmeti uudne kogemus ja tõenäoliselt saavad paljud olulised küsimused vastuse alles hooaja teises pooles. Nagu teada, mängivad kaks eelmisel hooajal finaalis kulda ja hõbedat jaganud naiskonda, Viljandi Metall ja Viimsi Spa (GMP), kaasa ka Soome meistrisarjas ning seetõttu liituvad nad turniiriga alles kolmandast ringist. Üldise arvamuse kohaselt on finaal ka sel aastal nende kahe naiskonna siseasi, kuid peatreener Toode ei taha vaid pronksi püüdmisega leppida. «See tasemevahe ei ole nii suur. Eelmise aasta hõbedavõistkonnaga mängisime me poolfinaalis viis mängu ja kaotasime viienda mängu viimase geimi 21:23,» tuletab Toode kevadel toimunud ülipõnevat poolfinaalseeriat meelde.


Samas teab Toode, et Soome liiga pakub rohkem tasavägiseid ja põnevaid mänge, mille käigus on Viljandil ja Viimsi Spal võimalik palju areneda. Treeneriga sama meelt on naiskonna kapten Krista Vahter,  vastaste suhtes näib ta omavat rohkem aukartust: „Peab ikkagi olema realist. Need võistkonnad on väga hästi komplekteeritud. Aga kui väga tahta, saab kõike. Pall on ikkagi ümmargune!»


Teadmatus seisneb suuresti selles, kui palju suudavad Soome liigas mängivate võistkondade mängijad ennast arendada. Selgema pildi saab sellest aga ilmselt alles kevade poole, kui need naiskonnad ka Eesti sarjaga liituvad. See aga ei tähenda, et teised vastased võiks ära unustada.


Hooaja-eelsed kontrollmängud näitasid, et kõvasti on arenenud ka Võru, Pärnu naiskonda koos kahe pea 190cm pikkuse ukrainlannaga võib pidada ehk tartlannade kõige ohtlikumaks konkurendiks pronksmedalitele. Ühtekokku mängib sel hooajal Naiste Meistriliigas 7 naiskonda. Koostöös lätlaste ja leedulastega peaks novembrist alates toimima hakkama ka turniirisüsteemis mängitav Balti liiga, kus kohtumised toimuvad etapiti ja kus Eestist osalevad Tartu, Pärnu, Võru ja Tallinna Ülikooli naiskonnad.


Kindlasti on Tartu Ülikool/Eeden arenemisvõimeline ning selles osas oli eelmine hooaeg ja eriti ülipingeline poolfinaalseeria GMP-ga naiskonnale kuldaväärt kogemus. Valus kaotus närib tartlannasid siiani ja viib mõtted revanšile. Olles teist aastat järjest naiskonna peatreener, ei pea Toode enam väga palju vaeva nägema võrkpalli põhitõdede edasiandmisega, vaid saab keskenduda rohkem taktikale. «Sellel aastal alustame me juba teatud trepiaste kõrgemalt,» ütleb Toode, kes armastab kombinatsioonirikast ja kiiret võrkpalli ning üritab naiskonda just nii mängima panna, kasutades selleks ka meeste võrkpallist pärit elemente.


Peatreener tugineb esmajoones 6-7 mängijale ja liberole, põhiturniiril kavatseb ta anda kindlust eelkõige oma põhikoosseisule, sest mänge on niigi vähe. Võistkonna tuumik koosneb peaasjalikult eelmiselgi hooajal enam mänguaega saanud palluritest, uutest täiendustest langeb suurim koormus esialgu libero Marje Rosenblattile. Teatud hetkedel on loomulikult võimalik vahetusest sisse tuua kindlat ülesannet täitvaid mängijaid, eelkõige servima ja blokki tugevdama. Kapten Krista Vahter näeb ka nooremates tüdrukutes potentsiaali ja loodab, et neist on võimalik vormida heal tasemel mängijad. Ta rõhutab eriti naiskonna võitlusvaimu: «Kuna me ei ole nii tugev võistkond, siis me peamegi lööma tahte ja võistkonnavaimuga. Me ei saa olla eraldi mängijad. Me peame olema üks võistkond. See viib meid edasi.»


Loodetavasti leiab sel hooajal ka Tartu võrkpalli armastav publik tihemini tee ülikooli spordihoonesse. Eelmise hooaja lõpus oli tänu tärganud meediahuvile otsustavate mängude ajal võimalik tunnetada tõelist võrkpalliõhkkonda. Tänavu peaks olema põhjust juba sügisel saali tulla. Naiskond püüab teise ringi lõpuks juhtpositsiooni ning seega on ka abi platsi kõrvalt väga teretulnud. Seda enam, et võrkpallielamuse eest raha välja käima ei pea.


Esimene mäng toimub Tartu Ülikool/Eedeni naiskonnal juba sel neljapäeval, vastaseks Audentese SG/Noortekoondis. Mäng algab Tartu Ülikooli spordihoone IV pallimängude saalis kell 18.00.


Tartu Ülikool/Eeden naiskonna koosseisus mängivad:
Liina Kais
Kaidi Kattai
Juta Kraav
Kertti Külm
Marili Laas
Helena Matus
Kadi Mägi
Kädi Möldre
Liis Noormets
Keiti Ott
Tatjana Poljatšihhina
Piret Rattasepp
Marje Rosenblatt
Elis Tenis
Mariliis Trei
Krista Vahter
Gertu Vider
Mariann Vissak
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles