Tartu linn tühistas naiste varjupaiga riigihanke

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Tartu naiste varjupaik.
Pildil Tartu naiste varjupaik. Foto: Sille Annuk

Eile tühistas linnavalitsus augustis lõppenud naiste varjupaigale haldaja leidmiseks tehtud riigihanke tulemused, sest teiseks jäänud MTÜ Tähtvere Avatud Naistekeskus vaidlustas tulemuse.

Linna sotsiaalabiosakonnale tõi see üsna rutiinne hange mitu üllatust. Sotsiaaltööteenistuse osakonna juhataja Merle Kivest rääkis, et nende alal tuleb harva ette üle ühe pakkuja – teiste abistamine pole ju kaugeltki nii tulus kui näiteks ehitus – ning ei arvatud, et keegi praegu varjupaigateenust pakkuvale MTÜle Naiste Varjupaik konkurentsi pakub.

Ka ei osatud oodata konkurentsi avatud naistekeskuselt, mis seni on varjupaigaga pidevalt koostööd teinud.

Võistlema ei hakka

Naistekeskus heitis võitnud pakkumisele ette, et selles loodetakse suuresti hasartmängumaksu nõukogult saadavale projektipõhisele toetusele – kui peaks juhtuma, et sealt raha ei saada, on see linna risk.

Nende enda pakkumises projektiraha ei arvestatud ja see oli ka palju kallim, 27 130 eurot 45 600 euro vastu.

See oli ka rohkem, kui linn oli nõus maksma, seega kuulutati hange pärast vaidlustust ebaõnnestunuks ning varsti hõigatakse välja uus.

Tähtvere avatud naistekeskuse projektijuht Pille Rives rääkis, et kuna kahes organisatsioonis oli tekkinud omavahel möödarääkimisi ja pabereid ei jõutud koos õigeks ajaks valmis, siis läkski nii, et pakkumisi jõudis linnaametnike kätte kaks.

Naistekeskusel ei ole tema sõnul aga mingit plaani varjupaigaga konkureerida ja teineteist dubleerida, vaid tahetakse ikkagi üksteist täiendada. Koostööd tehakse ju praegugi ning ka uuele hankele on plaanis esitada pakkumine koos.

Rivese sõnul tahtsid nad oma osalemise ja vaidlustamisega pigem tähelepanu tõmmata hanke kitsaskohtadele – esiteks võiks linn maksta kogu teenuse eest, mitte loota hasartmängumaksu nõukogule, ja teiseks on nõudmised väga üldised ning seetõttu ei ole võimalik teha võrreldavaid pakkumisi.

Samas kinnitas Rives, et Tartut tuleb kiita selle eest, et nad üldse teenuse eest maksavad, sest mujal peale Tallinna pakuvad omavalitsused võib-olla tasuta tegutsemispinda, kuid seal toimuvat rahastatakse projektipõhiselt ning pole kindlustunnet.

Täpsust on raske saavutada

Merle Kivest ütles konkreetsete nõudmiste puudumise kohta hankes, et sotsiaaltöös on väga raske paika panna näiteks kindlat nõustamise tundide arvu, sest iga juhtum on erinev ja neile lähenetakse individuaalselt.

Rives lootis aga, et uue pakkumise esitamise ning sellele järgneva koostööga suudetakse paika panna mingid standardid ja mahud, mida saaks hangetes edaspidi kasutada ja mis ühelt poolt parandaks teenuse kvaliteeti ning teisalt teeks pakkumised paremini võrreldavaks.

Naiste ja laste varjupaigad
• Tartu laste turvakodu
(tel 736 1641)
• Tartu naiste varjupaik
(tel 5594 9496)
• Tähtvere avatud naistekeskus ja varjupaik
(tel 511 9384, 5682 4768)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles