Maarja külas alustab uus koolitusrühm

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja Küla on koduks umbes 30 intellektipuudega lapsele.
Maarja Küla on koduks umbes 30 intellektipuudega lapsele. Foto: Lauri Kulpsoo.

Tänasest alustab Maarja külas meistrite käe all õppimist uus rühm puudega inimesi. «Puudega inimene vajab pidevat arendamist,» rääkis Maarja küla projektijuht Natalja Alp.

Eestis on puudega inimeste elu üsna nukker: pärast kohustusliku koolihariduse kättesaamist ei ole võimalusi oma eluga enam suurt midagi peale hakata, eriti kui elad maakohas.

Sellepärast alustaski Maarja küla eelmise aasta kevadel töökoolituse projekti, mille eesmärk pole niivõrd professionaalset tööjõudu toota, kui anda neile inimestele eneseusku ja harjumust tööd teha.

Tööinimese elu

Pool aastat kestva õppeperioodi jooksul käivad osalejad viiel päeval nädalas Maarja külas «tööl». Hommikuti algab päev kell 9 ja õhtul lõpeb 16.30, sinna vahele mahuvad lõuna ja teepausid. Iga päev käib Tartust ja Põlvast Maarja külla buss, mis veab õppureid.

Õppida saab mitut sorti käsitööd, õpilased saavad meistrite juhendamisel proovida tegutsemist näiteks savi, puidu ja tekstiiliga. Igaüks saab ise otsustada, kas ta tahab selle poole aasta jooksul tegeleda kogu aeg kõigega või siis keskenduda vaid ühele-kahele tegevusele. Vastavalt sellele tehakse iga nädal uued töögraafikud.

Õppurite tehtud esemed lähevad müüki Maarja küla poodidesse.

«Töölkäimise» eest saavad õppijad ka tasutud, neile makstakse 3,83 eurot päevas ning paljudele neist ongi just see taskuraha põhjus, miks edasi käiakse.

Alp rääkis, et seni on kõik projekti alustanud selle ka lõpetanud, pooleli pole tegelikult lihtsalt lastud jätta. Tema sõnul tuleb puudega inimesi tihtipeale tagant torkida, et nad midagi teeksid, kuid neisse tuleb suhtuda ka paindlikumalt – lubada vahel vaba päev võtta või lihtsalt keset päeva jalutama saata, et käsilolev töö jälle sujuks.

Tublimad lähevad edasi

Pärast pooleaastast koolitust saavad võimekamad jätkata veel neli kuud, töötades Maarja küla poodides Tartus Lõunakeskuses või Põlva kaubanduskeskuses.

See töö ei sobi aga kõigile. «Üks asi on iga päev tulla klassi, kus sa oled harjunud käima, hoopis teine aga töötada linnas lärmakas poes, kus rahvas pidevalt liigub,» selgitas Alp, et paljud ei saa sellega lihtsalt hakkama.

Puuetega inimeste töökoolituse projekt
• Kestab Maarja külas 2010–2013.
• Selle kestel koolitatakse 60 inimest, neist 40 Maarja külast ja 20 väljastpoolt.
• Osalejatele õpetatakse käsitööoskusi ning mõnele ka müüjatööd Maarja küla poodides.
• Ühele kursusele võetakse
10 inimest, kes 6–10 kuud viiel päeval nädalas õppimas käivad.
• Osalejatele makstakse stipendiumi 3,83 eurot päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles