Toompea Haridusseminar: luua tuleks Tartu Rahu Kunstikeskus

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemuise 35 hoone
Vanemuise 35 hoone Foto: Margus Ansu

Toompea Haridusseminari liikmed tegi ettepaneku, et Tartusse Vanemuise 35 majja, kus asub Jaan Poska gümnaasium, tuleks luua Tartu Rahu Kunstikeskus.

Pöördumisele andsid allkirja Rein Einasto, Rein Hallik, Maris Lend, Madis Linnamägi, Kalju Luts, Arvo-Eerik Naelapea, Toivo Roosimaa, Sulev Roosma, Arvo Sirendi, Valter Sääsk, Tõnis Tõnisson, Jaak Uibu, Ülo Vooglaid ja Eino Väärtnõu.

Viimastel nädalatel on avalikkuse ette kerkinud ühe rahvuskultuuri kandja - Tartu Kunstimuuseumi staatus ja saatus. Muuseumi idee sai alguse kunstiühingu «Pallas» kahekümnenda aastapäeva tähistamisel.

Tartu rahu kaudu kindlustatud omariikluses rohkesti täienenud kunstilooming vajas nii hoidu kui näituseruume. Tänaseks on sellest asutusest saanud üks Tartu sümboleid, mida tuleb austada ja hoida.

Ometi Tartu rahu sõlmimise hoone Vanemuise 35 (varasem Aia 39) on suursündmuse ja pühapaiga tähenduses avalikkuse jaoks siiani sisustamata ja kasutamata.

Võlga Vabadussõja kangelaste ja rahutegijate ees saaks vähendada Tartu Rahu Kunstikeskuse asutamisega Tartu rahu hoones Tartu linnavalitsuse korraldamisel koos Tartu Kunstimuuseumi ja Jaan Poska gümnaasiumiga.

Tuleb hinnata eksponeerimiseks Vabadussõja ja rahulepingu temaatilist kunstivara, kavandada keskuse tegevus ja ülesanded ja see kõik ellu viia rahvusvahelisel tasemel.

Loomulikult tuleb seda teha koostöös valitsusasutuste, kõrgkoolide ja aateühendustega selle nimel, et Tartu rahu omaaegne missioon – sõjameelsete suurriikide vahel teostada rahupoliitikat - saaks elavaks ja endastmõistetavaks uutele põlvkondadele omal maal ja maailmas.

Usume, et selline raske ülesanne on siiski meelepärane ja vastuvõetav nii Tartu linnale, Tartu Kunstimuuseumile kui Jaan Poska gümnaasiumile.

Kahtlemata võivad osapooltel olla hästi argumenteeritud vastuväited, aga neid peaks ühendama tänuvõlg rahutoojate ees ja julgustuseks oleks sadu kordi kulukamate ja keerulisemate projektide algatamine Eestis, eriti euroala liikmesriikide toetamise otsused.

Aeg on asjaosalistel eesotsas Tartu linnavalitsusega koguneda, vaielda läbi võimalused. Mitte komistades takistustele tuleb alustada Tartu Rahu Kunstikeskuse loomisega Tartu rahu hoones.

Seda on vaja nii meile endile kui Tartu rahu sõnumi viimiseks maailma läbi kunstiloomingu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles