Toitumine tervisehäire korral nõuab teadmisi

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Helje Kaarma (vasakul) ja dieediarst Liidia Kiisk räägivad uuest toitumisteemalisest loengusarjast.
Professor Helje Kaarma (vasakul) ja dieediarst Liidia Kiisk räägivad uuest toitumisteemalisest loengusarjast. Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli Kliinikumi dieediarst Liidia Kiisk ja antropoloog-arstiteadlane Helje Kaarma hoiatavad, et ülipopulaarsetes tervisliku toitumise loengutes kohtab üllatavalt palju pealiskaudsust ja stampe, millesse tuleb ettevaatlikult suhtuda.

«Jutud tervislikust toitumisest levivad nagu religioon ja sageli järgivad neidsamu soovitusi kroonilised haiged,» räägib Liidia Kiisk. «Patsient ütleb veen­dunult, et raadios ju räägiti, et päevas tuleb süüa viis õuna. Aga kui sel patsiendil on haavandid, siis ta õunu süüa ei tohi.»

Helje Kaarma, kes on põhjalikult uurinud inimese kehatüüpide ja toitumise seoseid, lisab, et ei ole sugugi õige nõu, et joo palju ja söö vähe.

Ülekaal võib olla hea

Kõik inimesed ei pea olema piitspeenikesed ning igale inimesele tuleks tegelikult leida oma, personaalne menüü. Mõnikord – sõltuvalt inimese tervislikust seisundist ja vanusest – on kerge ülekaal lausa vajalik. Selleks, et immuunsüsteem tugevam oleks.

«Ka kõik need kõndimised ja jooksmised, mida propageeritakse – igale inimesele need soovitused lihtsalt ei sobi,» rõhutavad Kiisk ja Kaarma. «Üks asi on tervislik käitumine ja toitumine, aga hoopis teine asi on käitumine ning toitumine tervisehäire korral.»

See ongi põhjus, miks nädala pärast leiab Tartu Ülikooli vanas anatoomikumis aset dieediarst Liidia Kiisa loeng «Haigused ja toitumine».

«Ma räägin seal kõikidest tähtsamatest haiguste rühmadest ja peatun neist igaühe juures toitumise eripäral,» ütleb ta. «Kõnelen südamehaigustest, diabeetidest, seedetrakti-, maksa- ja sapiteede ning neeruhaigustest.»

Tasuta nõuanded

Loeng on tasuta ja mõeldud laiale kuulajaskonnale. Selleks, et inimesed võiksid paremini aru saada dieetide süsteemist haiguste korral, jagatakse infovoldikuid.

Helje Kaarma rõhutab lektori pädevust, öeldes, et Liidia Kiisk on Tartu Ülikooli Kliinikumis see inimene, kes juhib ligi tuhande patsiendi igapäevast ravitoitumist.

Et vana anatoomikum on Tartu arstiteaduse häll, siis on Helje Kaarma sõnul eriti oluline see, et muuseum hoiaks sidet linnarahvaga.

Vahepeal seisab ees küll keeruline kapitaalremondi aeg, mil anatoomiamuuseumi kogud kolivad spordimuuseumisse, aga loengudki jätkuvad siis seal nii spordifüsioloogia kui tervise teemadel.

Loeng

• «Haigused ja toitumine»

• Lektor dieediarst Liidia Kiisk.

• 6. oktoobril kell 18 vanas anatoomikumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles