Kirjandust täiendavad filmid

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Athena keskuse kinosaal.
Tartu Athena keskuse kinosaal. Foto: Margus Ansu.

Anton Tšehhovi jutustusi ja Boriss Akunini krimiromaane on mõnus lugeda, aga neid on hea samuti kinos vaadata. Nii ühte kui teist on võimalik teha täna Tartus.

Esmaspäeval Tartu linnaraamatukogu eestvõttel alanud vene kirjanduse nädalaga liitub täna vene filmi päev.

Athena kinos on kavas idanaabrite kolm suurteost kolmest ajastust: Nikita Mihhalkovi «Lõpetamata pala pianoolale», Mihhail Kalatozovi «Kured lendavad» ja Filip Jankovski «Riiginõunik».

Kolm filmi

Kinokorraldaja Leene Korbi hinnangul on «Lõpetamata pala pianoolale» (1977) Nikita Mihhalkovi varase perioodi tippteos, mis põhineb Anton Tšehhovi jutustustel. Filmis on kujutatud aadlike hääbuvat maailma Venemaal.

«Kured lendavad» (1957) on gruusia juurtega vene režissööri Mihhail Kalatozovi lavastatud ja Kuldse Palmioksa võitnud film kahest armunust Teises maailmasõjas. «See pole siiski lugu sõjast, vaid inimestest ja inimlikkusest,» lisas Korp.

Filip Jankovski on lavastanud «Riiginõuniku» (2005) gruusia juudi päritolu kirjaniku Boris Akunini menuka raamatu põhjal. Ekraanil on kriminaalne lugu riiginõunikust, kes peab oma nime puhtaks pesema mõrvasüüdistustest.

Kõik kolm filmi linastuvad vene keeles ja eestikeelsete subtiitritega.

Päevad kirjandusega

Neljapäeval kell 15 on raamatukogu kohvikus Lutsu Juures (endine Vaikne Nurgake) vaatluse all P. I. Filimonovi romaan «Mitteeukleidilise geomeetria tsoon». Samal päeval kell 17.30 algab raamatukogu saalis tänavu valminud film kirjanik Sergei Dovlatovist «Te saate mu üle uhkust tunda. Dovlatov».

Järgmised päevad viivad huvilisi raamatukogu nukuteatri kakskeelsetele etendustele (30. septembril kell 10 laste- ja noorteosakonnas), Roman Leibovi loengusse kirjandusest internetis (30. septembril kell 17 saalis) ning Ljubov Kisseljova juhtimisel jalutuskäigule Raadi kalmistule (kogunemine 1. oktoobril kell 10 Raadi kalmistu väravas)
.
Kirjandusrühmitus Nurgad esineb kavaga «Mitme jumala kummardamine» raamatukogu saalis 1. oktoobril kell 13.

Athena keskusesse pääseb filme vaatama piletiga, teised vene kirjandusnädala üritused on tasuta.

Täna kirjandusnädalal
• Kell 11–17 linnaraamatukogu fuajees venekeelsete raamatute müük.
• Kell 13.45 Annelinna raamatukogus (Kaunase pst 23) lastele kohtumine kirjanik Inga Ivanovaga.
• Athenas kell 17 film «Lõpetamata pala pianoolale», kell 19 «Kured lendavad» ja kell 21 «Riiginõunik».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles