Playtechi kolimine sasib Tartu kontoriturgu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Buumist jäi maha büroopindade ülepakkumine.
Buumist jäi maha büroopindade ülepakkumine. Foto: TPM

Playtechi ärakolimine Emajõe ärikeskusest jättis Tartu kõrgeimas büroohoones tühjaks umbes kuue korruse ning 3000 ruutmeetri jagu kontoriruume, mis annavad olulise panuse niigi juba ülepakkumises büroopindade üüriturule kesklinnas.

Kinnisvaraasjatundjate arvates on kesklinnas oodata ettevõtete kolimist, võimalik on ka üürihindade langus. «Kindlasti mõjutab ruumide vabanemine Plaskus büroopindade turgu. See suurendab pindade pakkumist ja kui pakkumine suureneb, võivad hinnad langeda,» ütles Uus Maa Tartu büroo juhataja Erkki Luhamaa.

Siiski suurt hinnalangust Luhamaa sõnul oodata pole, sest Plasku kasvatab vaid keskmisest kvaliteetsemate büroopindade pakkumist, nende hinnad on aastaid üsna stabiilsed olnud.
Kolimised

Kaanon Kinnisvara juhatuse liige Toomas Mustimets selgitas, et kuna ettevõtete hulk ja üüripindade vajadus Tartus suurt ei muutu, siis tuleb Plasku ruumide täitumine enamjaolt ikkagi olemasolevate ettevõtete seast. «Ettevõtted võivad oma senistelt pindadelt ümber kolida, kui Plasku pakutavad võimalused kaaluvad nende senised üüritingimused üles,» märkis Mustimets.

Emajõe Ärikeskuse juhatuse liige Ain Tammvere nentis, et umbes 3000 ruutmeetrile büroopindadele üürnikke leida ei ole lihtne. «See on piisavalt raske ülesanne, kuid mitte võimatu,» märkis ta.

Playtechist vabaks jäänud ruume Tammvere kinnitusel ümber ehitama ei hakata. Üürnikel on seega valida kas terve korruse või 152- ja 215-ruutmeetriste büroopindade vahel. «Me usume, et need suurused sobivad ettevõtetele. Vähemalt esialgu ei plaani me ruume väiksemaks jagada,» rääkis ta.

Kuna eelmine üürnik, vanasse postimajja kolinud Play­­tech pole Tammvere sõnul endistest ruumidest lõplikult välja kolinud ja leping on korrektselt lõpetamata, ei saa praegu veel ruume üürile anda, kuid nende pakkumine on käimas.  

Bürooruumide üürihinnad algavad Plaskus Tammvere sõnul 10 eurost ruutmeetri kohta. Keskmised kontoriruumide üürid jäävad kinnisvarafirmade andmeil kesklinnas vahemikku 7–12 eurot ruutmeetri kohta, kuid võib leida ka odavamaid, 5-6-eurose ruutmeetrihinnaga kontoreid.  

Toomas Mustimetsa sõnul on turul peamiselt kahte sorti pakkujaid: ühed, kes on nõus hinda langetama nii palju kui vaja, et ruumid üürniku leiaksid, ja teised, kes jätavad kvaliteetsed büroopinnad pigem seisma, kui annavad need väga odavalt üürile.

Tammvere sõnul kuulub Emajõe Ärikeskus viimaste hulka, kes on valmis ka kauem ootama. «Meil on A+ klassi bürood ja meie üürnikud peaksid ikkagi pikaajalisemad olema. Need, kes on võtnud ruumid väga odavalt üürile, võivad järgmisel hetkel juba mujale edasi joosta,» rääkis ta.

Buumi järelmõju

Üüripindade ülepakkumine tekkis Tartus Mustimetsa selgitusel buumi ajal, kui ettevõtetes raha liikus ja büroopindade ootuses seisti lausa järjekorras. See innustas arendajaid büroopindu juurde tegema.

Pankrottide laine ja tegutsevates ettevõtetes kulude kärpimine kahandas aga oluliselt vajadust kontoriruumide järele ning nii ongi pärast buumi olnud Tartus kestev büroopindade ülepakkumine.

Kui kaua aega võtab Plaskusse uute üürnike otsimine, ei julge pakkuda ei Tammvere ega kinnisvarafirmad – kõik ütlevad, et ruumide täitumine sõltub sellest, mis toimub majanduses laiemalt. «Kui majandus kasvab, läheb kiiremini. Aga võib minna ka aasta-paar,» nentis Uus Maa Tartu büroo juhataja Erkki Luhamaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles