Liikumispuudega tüdruk sai lastefondi annetajate toel iseseisvust suurendava spetsiaalse käimisraami

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carmen Sofia, kes sai annetajate abil rulaatori, et iseseisvalt liikuda.
Carmen Sofia, kes sai annetajate abil rulaatori, et iseseisvalt liikuda. Foto: TÜ Lastefond

Liikumispuudega Carmen Sofia vajab käimise toetamiseks spetsiaalset rulaatorit. Abivahendi 553 euro suurune omaosalus käis perele aga üle jõu ning seetõttu toetasid last TÜ kliinikumi lastefondi püsiannetajad ja kohalik omavalitsus.

11-aastasel Carmen Sofial on diagnoositud spastiline tetraplegia ehk neljajäsemehalvatus ning epilepsia. Haiguste tõttu on lapse iseseisev liikumine takistatud ning ta vajab rulaatorit, mis annab võimaluse liikuda ilma, et ta vajaks tugiinimese toetust.

Seade on lapse liikumispuudest tulenevalt ja tema vajadustest lähtuvalt reguleeritav. Lisaks on rulaator ainulaadne: laps ei pea sellest kinni hoidma, et käia. Nimelt Carmen Sofia jalad küll kannavad, aga ta vajab pidevalt toetust. Carmen Sofiale ei sobi ükski teine käimisraam ega abivahend, kuna tal ei ole tasakaalu ning lihased on nõrgad ja kohati spastilised.

Spetsiaalne käimisraam võimaldab lapsel liikuda iseseisvalt nii toas kui ka õues. Iseseisev liikumine ja hakkamasaamine on tüdrukule äärmiselt vajalik ning toetab igati ta arengut. Rulaatori omamise korral ei teki perel vajadust rentida pikemate teekondade läbimiseks ka ratastooli. Lapse ema sõnul võtaks ratastool lapselt kõndimisvõimaluse ära, samas kui abivahend toimib lapse heaoluks ja arenguks kõige paremini.

Käimisraami hind on 5530 eurot, millest riik kompenseerib 90% ja pere omaosalus on 10% ehk 553 eurot. Selle tasumine käib perele aga üle jõu ning nii toetas lastefond püsiannetajate toel Carmen Sofiale vajaliku rulaatori omaosaluse tasu 489 euroga, millele panustas kohalik omavalitsus lisaks 64 eurot.

Lastefondi strateegiajuht Küllike Saar avaldas heameelt, et fond sai püsiannetajate toel Carmen Sofia rulaatori omaosaluse katmisele kaasa aidata. «Teame, kui keeruliseks võib puudega last kasvatavas peres sellise raha leidmine osutuda,» nentis ta. Saar innustab siinkohal ka teisi abivajajaid lastefondi poole pöörduma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles